Jdi na obsah Jdi na menu
 


Británie přesune vojenskou techniku do Německa pro případ války s Ruskem

26. 11. 2021

Británie přesune vojenskou techniku do Německa pro případ války s Ruskem

10:37 26.11.2021

 

Velká Británie plánuje poslat do Německa stovky jednotek vojenské techniky pro případ hypotetické války s Ruskem. Píše o tom The Times s odvoláním na velitele pozemních vojsk generálporučíka Ralfa Wooddisse.

Na pozadí rozsáhlé transformace armády hodlá Londýn založit tři nové vojenské základny v Německu, Keni a Ománu.

 

Generálporučík Ralph Wooddisse, velitel pozemních vojsk, řekl, že tyto objekty armádě umožní „rychleji se přemísťovat“ a „být připravenou na rozvinutí v případě nutnosti“. „Kladu zvláštní důraz na Německo, kam přesuneme značné množství naší obrněné techniky, aby mohla co nejrychleji postupovat vpřed, když to bude potřeba kdesi na pozemní části kontinentu,“ zdůraznil. Podobný přístup navíc usnadní přepravu ostatního kontingentu přes Lamanšský průliv.

 

Podle jeho slov dostanou nové jednotky zdokonalené verze tanků Challenger 3, obrněné transportéry Boxer, pásová bojová vozidla Ajax, dělostřelecké zbraně a dopravní prostředky pro zneškodnění min a také bezpilotní letouny.

 

Předpokládá se, že brigáda ve složení více než 250 lidí bude rozmístěna „pro případ války s Ruskem“.

V poslední době v západních médiích a v Kyjevě znovu zaznívají předpovědi „ruského vpádu“ na Ukrajinu. V Kremlu označili podobná prohlášení za cílevědomou informační kampaň na vyostření napětí, v níž se pokoušejí Rusko představit jako stranu, která ohrožuje proces urovnání konfliktu na Donbasu. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov znovu zdůraznil, že Moskva nemá žádné agresivní plány a nehodlá na nikoho útočit.

Sputnik.cz