Jdi na obsah Jdi na menu
 


Břidlicovou ropu budou v USA dávat s příplatkem

6. 4. 2020

Břidlicovou ropu budou v USA dávat s příplatkem

29. března 2020

Pokles poptávky a cen kvůli pandemii koronaviru a cenové válce na trhu s ropou vrhá břidlicovou těžbu v USA do hluboké krize. Některé společnosti dokonce začaly hlásat, že budou ještě připlácet těm, kteří si od nich ropu vezmou. Zásobníky jsou přeplněné a hrozí nebezpečí zastavení těžby. Na trhu těžby břidlice je v USA situace ještě horší než na burze. Jak uvádí Bloomberg, musejí jednotlivé společnosti platit za to, že si od nich někdo ropu odebere. Obchodní dům Mercuri a Energy Group Ltd. nabízí kupujícím za každý odebraný barel ze zásobníku 19 centů.

Zápornými se ceny stávají v těch regionech, v nichž nejsou odběratelé a v nichž se rychle zaplňují zásobníky a tam také může snadno dojít k zastavení těžby. Obchodníci s ropou oznámili, že rafinerie snižují výrobu kvůli nedostatku zájmu a u společností klesá možnost prodávat surovinu do ropovodů. A tak se bude ropa „prodávat“ přímo ze studní nejen ve státě Wyoming. Společnost Canadian Western Select nyní obchoduje za cenu pod 5 dolarů za barel a Oklahoma Sour pod 7 dolarů za barel.

Podle Royal Bank of Canada stanovili cenu za barel minus 19 centů na druh ropy Wyoming Asphalt Sour, která se používá k výrobě bitumenu a asfaltu. Kvůli velkému množství příměsí, hlavně síry, se špatně zpracovává a je levnější ve srovnání s referenčními druhy Brent a WTI.

Bílý dům bude muset nákup ropy u amerických výrobců odložit, aby je podpořil v období nízkých cen. Kongres odmítl poskytnout ministerstvu energetiky prostředky na zajištění 77 milionů tun suroviny pro strategickou rezervu ropy.

Převzato z Eadaily.com

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář