Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bratři Slováci!

10. 2. 2021

Bratři Slováci!

 

Zatímco Vaše paní prezidentka Zuzana Čaputová na zasedání prezidentů V4 mluví o tom, že „pre Slovensko je strategicky dôležité zotrvať v centre európskej integrácie. Preto sme za to, aby ďalšie kroky zoskupenia V4 pokračovali proeurópskym smerom a aby sme spoločne zostali konštruktívnym hlasom“. A dále dodává: „Nech za nás hovorí jednotný hlas tam, kde zhodu máme, ale tam, kde sa líšime, hovorme sami za seba“.

Otázkou nyní je, kdo bude za Slovensko mluvit, když v EU, jejích orgánech a institucích, se zvedá vichřice záští proti dekretům prezidenta republiky. Ústí již i do konkrétních představ. Páni z EU pojedou na Slovensko a tam budou usilovat, aby NR SR odvolala své rozhodnutí o nezrušitelnosti tzv. Benešových dekretů.

Na Slovensko jistě informace o spanilé jízdě europapalášů již pronikla. Ptám se tedy, zda Slovensko již proti uvedenému úmyslu v Bruselu protestovalo nebo chce zachovávat bobříka mlčení?  Co dělají v tomto případě slovenské vládní a opoziční strany? Co dělají politické strany a spolky, které se považují za vlastenecké? Co dělají slovenští vlastenci?  Nyní je čas mluvit, čas protestovat, ne mlčet!

Ale je tady i další problém, o kterém žádný slovenský hlas, alespoň pokud víme, si nedovolil informovat o tom, že řada českých vlastenců vyzvedla s velkou vážností a rozhodností otázku německých reparací. Někoho na Slovensku, vzhledem k malé informovanosti o tomto problému, může třeba i napadnout, že je to záležitost Čechů, na níž Slovákům nezáleží. Ale opak je pravdou, bratři Slováci.

Nejen české spolky, jednotlivci, ale i politické strany vyzvedly povinnost Německa zaplatit nám, ČR, která je nástupnickým státem dřívějšího společného státu Čechů a Slováků, reparace. Zatím neuspěly. Pokoušíme se o to nyní i my. Poslali jsme petici „Požadujeme reparace, narovnání vztahů s Německem a referendum“ předsedovi vlády ČR, ing. A. Babišovi. Nyní probíhá písemná výměna názorů mezi námi a Úřadem vlády ČR a současně i  Ministerstvem zahraničních věcí ČR.

Co jsme udělali již na počátku? Do diskuse jsme přispěli  zdůrazněním skutečnosti, že reparace se týkají i Slovenské republiky, která v průběhu druhé světové války, mimo velkých ztrát na lidských životech, utrpěla značné válečné škody. Vzhledem k tomu, že jsme byli ve společném státu v době, kdy povinnost Německa zaplatit nám reparace byla Pařížskou reparační smlouvou stanovena, přísluší určitý díl z reparací i SR.

Informovaní lidí vědí, že Polsko i Řecko reparace na Německu též vymáhají. Rozhovory proběhly na diplomatické úrovni. Výsledek? Němci nechtějí platit. Ale to je jen začátek dalšího úsilí uvedených států. K ním bychom se měli připojit i my, Češi a Slováci. Co o tom Slováci vědí? Co pro to dělají? Pokud víme, tak velmi málo. Budete-li, bratří Slováci, jen mlčet, vaše podpora pro náš reparační zápas bude velmi chybět. Budeme citelně slabší. Jakmile se neozvete ani v případě dekretů prezidenta republiky, čeká vás, stejně jako nás, pohroma.  Hodně ztratíme a nic nezískáme. Můžeme se tak společně promlčet až ke ztrátě reparací i dalších hodnot, které naše státy drží, v souladu s Pařížskou reparační dohodou. Až probendíme i dekrety prezidenta republiky, budeme platit další stamiliardy korun.

Tak co, bratři Slováci? Budeme spolu v uvedených záležitostech držet nebo lhostejně vyčkáme až přesilná pohroma na nás dorazí, způsobí nám obrovské materiální škody a nadto ohrozí naši i vaši státnost?

My, petičníci, vám nabízíme spolupráci. Co vám brání vytvořit podobnou petici a usilovat o reparace, co brání vašemu boji na obranu dekretů? Nevíme nic o takových překážkách. Vzhledem k tomu, co se na nás řítí, nemáme moc času, nelze jen přešlapovat na místě. Pokud tak přesto učiníme, vážně ohrozíme i český a slovenský národ, z dědictví našich předků toho málo zbude.

Alternativou této katastrofy je společná aktivita v obou uvedených směrech. Získat reparace od Německa, ochránit dekrety prezidenta republiky je našim společným úkolem. Nechť se nám dílo podaří!

Dr. O. Tuleškov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář