Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blahoslavení chudí duchem

13. 6. 2022

Blahoslavení chudí duchem

13.6.2022 14:26

Ministr zahraničí Lipavský je nekonečným zdrojem mé zábavy. V nedělním pořadu CNN Prima News předvedl opět několik podařených kousků. A tak v duchu starorežimních politiků, kteří slibovali tu, že maso bude ondy, že máslo bude, se ani Lipavský nedal zahanbit. „Plyn pro domácnosti bude“, děl ten dobrý muž se špatnou hlavou.

Bezpečná energetická politika prý bude předmětem českého předsednictví EU. Prý to vláda připraví v oblasti energetiky tak, aby to lidé co nejméně poznali ve své peněžence. Zatím to tak ale, bohužel, nevypadá...

Přitom zajištění energetické bezpečnosti si Lipavský představuje tak, že republika co nejdříve ukončí dodávky plynu z Ruska. Dodejme, že dodávky levného plynu nahradí naše skvělé "elity" dodávkami drahého amerického (či australského anebo katarského) zkapalněného plynu LNG. To byla jeho první perla. Už vůbec nezmiňuji to, že naplnění zásobníků na plyn v současné době superdrahým ruským plynem v zásadě není nejmoudřejší a problém jen odkládá.

A nyní k druhé Lipavského perle. Ministr dí: „Česko bude státem, který pomohl Ukrajině obhájit její samostatnost a územní teritorialitu… Jsme jedním z významnějších států, který Ukrajinu podporuje…“ No, zatím to ale vypadá, že ukrajinská armáda, jak bych to řekl slušně, abych neurazil našeho nového spojence, na Donbasu ustupuje. Vypadá to tak, že se blíží den, kdy si Rusko splní své dílčí vojenské a politické cíle, tzn. obsazení celé Luhanské, celé Donbaské oblasti a také jihu Ukrajiny, přiléhajícího ke Krymu.

A nyní třetí perla, která svědčí o tom, že se Lipavský pohybuje v bludech. Když se francouzský prezident Macron v předchozích dnech vyjádřil, že by mělo být jednáno s Ruskem a že by Rusko nemělo být ponižováno, pan ministr Lipavský se vyjádřil takto: „Macron problematice asi moc nerozumí. Putinovi je jedno, jak je Rusko vnímáno na Západě.“ Ministr také kritizoval Německo s jeho zdrženlivým postojem k podpoře Ukrajiny. Ještě chyběly vulgarity, kterými častuje německé představitele ukrajinský velvyslanec v Berlíně.

Obávám se, že jestli někdo něčemu nerozumí, není to Macron, ale je to Lipavský. Je vůbec otázka, jak je možné, že se tato osoba řízením osudu stala ministrem zahraničních věcí Česka. A když si představím, jak bude tento exot s elementární neznalostí problematiky zahraniční politiky vypadat na evropské scéně v průběhu českého předsednictví, jdou na mě přímo mrákoty.

Kromě extrémní rusofobie. Dále tendence poučovat zkušené západoevropské státníky, což je vlastnost, která se bude v průběhu předsednictví opravdu „hodit“, to jsou hlavní charakteristiky našeho bakaláře zahraničních věcí.

Jiří Paroubek