Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bitva za politickou duši Ameriky se rozbíhá

3. 10. 2019

Vladimir Prochvatilov

27. září 2019

 

Sněmovna reprezentantů USA začala oficiálně s impeachmentem prezidenta Trumpa. Promluvila o tom mluvčí sněmovny Pelosiová: „Činnost prezidenta odhalila hanebný fakt, že zradil přísahu, zradil národní bezpečnost a zradil čestnost našich voleb.“ Důvodem k takovému prohlášení byl telefonát Trumpa se Zelenským, jemuž doporučil zahájit vyšetřování činnosti Bidenova syna na Ukrajině. Trump to přiznal, ale žádost o vyšetřování Bidenova syna není možno považovat za nátlak. Přesto budou nyní Demokraté záležitost vyšetřovat v šesti výborech sněmovny a zašlou ji k soudnímu výboru. Ten rozhodne, zda se bude otázkou impeachmentu zabývat. Pokud ano, bude sněmovna hlasovat a poté bude věc posuzovat senát. K odvolání prezidenta z funkce  musí obvinění podpořit  dvě třetiny senátorů. Dnes mají většinu ve Sněmovně reprezentantů demokraté, ale v Senátu republikáni.

The Guardian informuje, že Demokraté skandál rozehráli poté, co se výbor pro zpravodajství dozvěděl o tom, že kancelář Národního zpravodajství obdržela  od „informátora amerického zpravodajského společenstva“ stížnost na řadu událostí, mezi nimiž byl telefonický hovor Trumpa se Zelenským dne 25. července. Anonymní zpravodaj viděl nebo slyšel cosi, co vyvolalo okamžité obavy.

Wall Street Journal oznámil, že Trump v červencovém telefonátu „nejednou vyvíjel nátlak na prezidenta Ukrajiny, aby prošetřil záležitost Bidenova syna. Osmkrát prý vyzval Zelenského spolupracovat s poradcem prezidenta Giulianim na vyšetřování, které by mohlo uškodit potenciálnímu protivníku Trumpa ve volbách v roce 2020.“

V době, kdy byl Biden viceprezidentem, měl na starosti otázky Ukrajiny jeho syn Hunter Biden. Byl v představenstvu ukrajinské plynárenské společnosti Burisma, podezřelé z praní špinavých peněz. Na Ukrajině zahájili vyšetřování této společnosti. Zde však ze strany USA nejde o Ukrajinu, ale o silný politický boj uvnitř Spojených států.

Pokud Zelenskij odevzdá Giulianimu údaje z ukrajinského vyšetřování společnosti Burisma, zničí to politickou kariéru Bidena. Republikáni s tím počítali, ale zamíchal se do toho nedočkavý Trump.

The Washington Post napsal, že se několik pracovníků americké administrativy snažilo neumožnit Trumpovi  setkání nebo telefonát se Zelenským. Avšak ten mu přesto zavolal, obsah hovoru byl znám informátorovi, který zaslal stížnost generálnímu inspektoru zpravodajských služeb USA Atkinsonovi a ten jej předal zastupujícímu řediteli národní zpravodajské služby Maguiremu.

Politický komentátor CNN Collinson napsal, že republikánský Senát nedá potřebné dvě třetiny hlasů nutných k odstranění Trumpa, kdyby se Sněmovna reprezentantů rozhodla  pro impeachment. Podle něho se bitva za odstranění Trumpa změní na „bitvu o politickou duši Ameriky“. Na výsledku voleb v roce 2020 závisí „kdo zvítězí v Bílém domě a určí směr politiky pro příští roky“.

Demokraté plánují bleskové odstranění. Pelosiová vyzvala své kolegy „udeřit ikamžitě a kout železo, dokud je žhavé“. Podle vedoucího republikánů ve sněmovně je požadavek impeachmentu posledním pokusem demokratů zrušit výsledky voleb z roku 2016. Zřejmě budou i další pokusy. Podle průzkumu není myšlenka sesazení Trumpa  populární dokonce ani mezi demokratickými voliči.

Bílý dům zveřejnil přepis červencového rozhovoru Trumpa se Zelenským. Jméno Bidena je v něm zmíněno několikrát. Podle toho požádal Trump Zelenského, aby byl prošetřen případ Bidenova syna, ale nespojil s tím poskytnutí pomoci Ukrajině.

Trump řekl Zelenskému: „Mluví se o synu Bidena, o tom, že Biden zastavil řízení a mnoho lidí o tom chce vědět. Proto všechno co byste mohl v této věci s generálním prokurátorem udělat by bylo dobré. … Biden chodil a chlubil se, že zastavil řízení, takže pokud se můžete do toho pustit…“ Zelenskij odpověděl, že se tím nový generální prokurátor bude zabývat.

Elizabeth Warrenová označila zveřejněný stenogram za „kouřící pistoli“. Důležitější byl postoj generálního inspektora zpravodajských služeb Atkinsona, který má zato, že „jednání informátora, který udal výbušné obvinění Trumpa ohledně jeho hovoru  s Ukrajinou mělo znaky „politické zaujatosti“ ve prospěch konkurenčních prezidentských kandidátů“. Trumpova administrativa hodlá zveřejnit dokument, který Atkinsonův názor potvrzuje.

Oficiální zástupce ředitele národní zpravodajské služby USA Klitenic řekl, že po konzultaci s ministerstvem spravedlnosti dospěl k závěru, že otázka vznesená informátorem jako stížnost neodpovídá právní definici „naléhavého problému“ a nenáleží k povinnému otevření v Kongresu. Nakonec tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti Kupec udělal nad obviněním Trumpa kříž. Uvedl, že v dopise generálního ispektora je citován hovor prezidenta USA s prezidentem Ukrajiny jako potenciální porušení federálního zákona o financování volební kampaně, přičemž ani generální inspektor, ani navrhovatel neměli rozhovor z první ruky. Podle procedury prověřilo trestní oddělení ministerstva úřední záznam hovoru a došlo k závěru, že  žádné porušování ve financování kampaně nebylo a další kroky nebyly odůvodněné. Všechna příslušná ministerstva s tím souhlasila a ministerstvo spravedlnosti případ uzavřelo.

V této etapě hazardní hry demokratů impeachment proti Trumpovi nevyšel. Přesto sněmovna asi verdikt o impeachmentu vydá, ač jej senát nepodpoří. Trump svůj cíl dosáhl, ale bitva za „politickou duši Ameriky“ se teprve rozbíhá. Snahy protivníků Trumpa nepřipustit jeho nové zvolení budou stále tvrdší.

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář