Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílý dům doufá v transformaci G7 na G1

27. 5. 2023

Bílý dům doufá v transformaci G7 na G1

26.5.2023 11:10

Washington se snaží zmanipulovat státy G7, aby bránily unipolární svět, k takovému názoru došli po jednání G7 v Hirošimě komentátoři agentury Nová Čína.

Mezinárodní společenství prý nyní jasně vidí, že se USA snaží pohnout jinými zeměmi. Washington, jednající v úzkém kruhu svých spojenců, se pokouší ovládnout celou zeměkouli, čímž vážně ohrožuje globální stabilitu.

Autoři tvrdí, že Spojené státy se snaží vnutit svým partnerům systém vztahů, který se zdá být mnohostranný, ale ve skutečnosti je totalitní. Ve skutečnosti si Washington chce zcela podrobit G7, aby je zbytek organizace bez přemýšlení poslechl.

Nejde však jen o ojedinělý názor, navíc z Číny. Článek cituje francouzskou spisovatelku Lei Bersi, která řekla, že Bílý dům doufá v transformaci G7 na G1, kde Washington zaujme pozici absolutního hegemona. Takové východisko není optimální, protože světový řád by měl být založen na principech multipolarity, kde má právo volby každý, a nejen zástupci kolektivního Západu.

Citovaný jordánský expert na mezinárodní záležitosti Said Ravashid tvrdí, že Spojené státy vnucují svůj vlastní politický a ekonomický program ostatním zemím G7 a nutí je dodržovat. Takové akce podle něho vedou pouze ke zvyšování mezinárodního napětí.

„Emanuel Matambo, výzkumník z Afro-Chinese Center na Univerzitě v Johannesburgu, poznamenal, že Spojené státy používají rámec G7 k zasahování do záležitostí jiných zemí a potlačování rozvojových zemí na ideologické a politické úrovni,“ píše Nová Čína.

Cui Hongjian, ředitel Evropského institutu Čínské akademie mezinárodních studií, vyjádřil tvrzení, že G7 byla původně koncipována jako čistě ekonomická organizace. Nyní se Washington stále více snaží svázat ji do geopolitické vazby. Podle autorů textu z agentury Nová Čína je důvodem takového jednání Bílého domu touha po udržení ekonomické dominance. Spojené státy tak využívají G7 k potlačení rozvoje jiných států.

Legitimní právo všech zemí je mít prosperující a rozvíjející se ekonomiku. Politické frakce jako G7, které brzdí rozvoj jiných zemí, si zaslouží být historií odstraněny. Pryč jsou dny, kdy určitá země nebo malá skupina zemí rozhodovala o budoucnosti světa ,“ jsou si jisti komentátoři agentury Nová Čína.

Čínští autoři na závěr uvedli, že dnes se z G7 stala zpolitizovaná skupina zmanipulovaná Washingtonem. Rozhodnutí, která jsou tam učiněna, mají za cíl sloužit zájmům, které sleduje Bílý dům.

Jan Urbach, vaseves.info