Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bill Gates straší bioterorismem, očekává „pandemii 2“

27. 4. 2020

Bill Gates straší bioterorismem, očekává „pandemii 2“

 

Bill Gates říká, že současná pandemie koronaviru není největším problémem dnešní doby. Říká tomu "pandemie 1".

Bill Gates

27. dubna 2020 - 09:01

.

Gates také tvrdí, že úsilí vynaložené v boji proti  "pandemii 1"  se vyplatí, protože budeme lépe připraveni na „pandemii 2“. Další z pandémií již může být výsledkem bioterorismu.

 

„Dobrou zprávou je, že většina práce, kterou nyní uděláme, abychom se vypořádali s pandemií 1, nás činí lépe připravenými na pandemii 2 a minimalizuje hrozbu bioterorismu,“ řekl Bill Gates.

 

V jednom z rozhovorů zakladatel společnosti Microsoft vysvětlil, proč před několika lety varoval před pandemií. Jak řekl, globalizace světa a skutečnost, že lidé hodně cestují, vedou k takovým hrozbám.

 

„Věděli jsme, že se může objevit koronavirus, který by se velmi rychle rozšířil a mohl zabít desítky milionů lidí, takže bychom měli (2015) otestovat naši reakci. Rozhodněte, kdo provede testování; zjistěte, kdo bude hledat lidi, s nimiž má nakažená osoba kontakt, a jak bude vypadat diagnóza, práce na vakcínách. Takže jsme připraveni na okamžik, kdy pandemie přijde a budeme jednat mnohem rychleji,“ uvedl v programu „Noční show es Stephenem Colbertem“.

 

„Nechtěl jsem mít vůbec pravdu,“ dodal miliardář. Odhadl také, že činnosti prováděné od té doby představují 5 procent z toho. co se dá udělat.

 

„Byla vytvořena skupina pro přípravu na boj s epidemií, objevily se inovace týkající se pracovních platforem pro očkování a patří mezi ty, které v současné době začínají testovat vakcíny na lidech,“ řekl Gates.

 

Gates vkládá velké naděje na plazmovou terapii u lidí, kteří překonali koronavirus.

 

„Budeme shromažďovat údaje o tomto tématu v následujících měsících. Plazma může být koncentrována. Množství podávané pacientům může být relativně malé. Tato metoda by tedy mohla fungovat i v rozvojových zemích,“ je přesvědčen Gates.

 

„Zdá se, že to má šanci fungovat," řekl Gates.

 

 

 

V říjnu loňského roku se Nadace Billa a Melindy Gatesové zúčastnila pandemické simulace. Pořádána byla  Světovým hospodářským fórem Johns Hopkins Health Safety Center, založeným nadací Rockefeller Foundation.  „Event201“ se týkal rozšíření koronaviru. Předpokládaný průběh událostí připomínal pandemii SARS-CoV-2.

 

„V posledních letech svět zaznamenal mnoho ohnisek, asi 200 ročně. Tyto události zesilují a ničí zdraví, ekonomiku a společnost. Řízení těchto událostí již zatěžuje globální schopnosti, a to i při absenci pandemické hrozby. Odborníci se shodují, že je jen otázkou času, než se jedna z těchto epidemií stane globální - pandemie s potenciálně katastrofickými důsledky. Vážná pandemie, která by se stala „Event201“, by vyžadovala spolehlivou spolupráci mezi několika průmyslovými odvětvími, vládami a klíčovými mezinárodními institucemi, “uvedli organizátoři simulace.

 

(rp,prvnizpravy.cz,nczas,foto:arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář