Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biden schvaluje útok na Rusko

10. 3. 2021

Biden schvaluje útok na Rusko

 

Administrativa Joe Bidena se připravuje na schválení hackerských útoků na Rusko, uvedl New York Times s tím, že jde o pomstu, jejímž cílem je vyslat jasný signál úřadům v Kremlu!

Joe Biden a smějící se Putin

9. března 2021 - 11:04

 

Útoky budou zaměřeny na ruského prezidenta Vladimira Putina i na ruské zpravodajské služby a jejich cílem nebude široká veřejnost, obyčejní občané.

 

New York Times  s odvoláním na vysoce postaveného amerického úředníka, který je s operaci obeznámen, uvádí, že se připravují v příštích třech týdnech „tajné akce namířené proti Rusku. Jedná se o tajné operace, které budou v Rusku dobře pochopeny, ale nebudou viditelné pro zbytek světa. Cílem těchto akcí je zahájit širokou strategickou diskusi s Moskvou,“ řekl Jake Sullivan, poradce prezidenta Bidena pro národní bezpečnost.

 

Akce se budou shodovat s novými ekonomickými sankcemi proti oficiální Moskvě, které připravuje nový šéf Bílého domu Joe Biden a který plánuje přijmout vyhlášku o dalším posílení bezpečnosti sítě pod kontrolou americké federální vlády. Akce amerických hackerů je reakcí na prudký útok ruských hackerů, který byl poprvé objeven v prosinci 2020, kdy došlo k průlomu v několika desítkách amerických ministerstev, agentur a společností.

 

Bidenova riskantní hra proti Rusku

 

Útok byl proveden „zadním vchodem“ programu pro správu sítě distribuovaného texaskou společností SolasWinds. Hackerům se podařilo zneužít a kompromitovat systémy více než 100 komerčních firem z celého světa a devíti vládních agentur USA.

 

Byl to jeden z dosud největších a nejsofistikovanějších kybernetických útoků. Ve Washingtonu jsou přesvědčeni, že útok tohoto druhu by bez pomoci zahraniční vlády nemohla provést pouze skupina hackerů. Americké zpravodajské agentury ukázaly prstem na Rusko a obvinily kremelské úřady, že stojí za útokem. Oficiální Moskva popřela účast na incidentu a obvinění označila za další „nepodložený pokus o očernění Ruska“.

 

rp,prvnizpravy.cz,informer,newyorktimes,foto:arch.)

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář