Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biden s Netanjahuem proti sobě postavili islámské země, ale nejen je

12. 11. 2023

Biden s Netanjahuem proti sobě postavili islámské země,

ale nejen je

12.11.2023 10:40

Čeho je moc, toho je příliš. Jestliže v prvních dnech po masakru Hamásu v Izraeli mohl Izrael plně sdílet podporu pro své právo na odpor, následné vraždění, násilné deportace Palestinců uvnitř Gazy, totální izolace od vody, elektřiny či tepla, od dodávek léků tální v krátkosti snad s výjimkou našeho Fialy a zvlášť tupé Černochové a abych byl spravedlivý i některých poslanců ANOL a SPD se stávají světovou výjimkou.

Že se ve světě konají statisícové protiizraelské demonstrace namířené na okamžité příměří v Gaze je všeobecně známé. Že mohutný  odpor proti takové podpoře roste i v samotných USA, ale i v lůně Bidenovy rodné strany – demokratů je známo. A že přirozeně padají  expresivní protiizraelské slogany také.

Jo Biden v bezprostředním projevu s cílem prosadit společné financování proizraelské a protiruské fronty vyhlásil heslo. Bojujeme proti Putinovi a Hamásu.

Slogany se někdy ujmou, někdy se brzy ukazují jako nerealistické.

Včera se konal impozantní islámsko-arabský summit v Riahu, Saudské Arábii. Zúčastnili se jej absolutní špičky celého arabského i islámského světa, aby jednoznačně odsoudili agresi Izraele, počínaje přirozeně hlavním saudsko - arabským hostitelem korunním princem Muhamadem bin Salmánem, přes egyptského prezidenta Sisího konče tureckým prezidentem Erdoganem či jordánským králem Abdulláhem II. Jedno z úvodních slov náleželo zástupci USA, ale nikoliv někomu, kdo zastupuje současnou Bidenovou administrativu, která je pokládána za spoluzodpovědnou za současné utrpení obyvatel Gazi, ale ….ano Donaldu Trumpovi. Mluvil přes 35 minut a kupodivu mu všichni velice pečlivě  naslouchali a jen jeden účastník necenzurovaně usnul, aby na závěr „svému prezidentovi“ zatleskali.   

Historie Západu této dekády se stále teprve začíná psát. Už teď i v očích realističtějších západních politiků začíná svítat, že Biden je slepou uličkou. I podle odhadů izraelských analytiků boj o Gazu bude trvat možná i rok, válka proti Rusku může tak trvat stejně tak dlouho.

Až obě tyto války skončí může být Západ pomyslně v rozvalinách…

Jiří Vyvadil

vasevec.cz