Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biden - Zabráníme Rusku být součástí světové ekonomiky

24. 2. 2022

Biden - Zabráníme Rusku být součástí světové ekonomiky

Dnes 19:56, 24.2. – Washington

Novinky

 

 

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtečním projevu prohlásil, že USA spolu se spojenci představí sankce, které zasadí Rusku těžkou ekonomickou ránu. Odstřižení země od mezinárodního bankovního SWIFT ale neoznámil.

Americký prezident Joe Biden představuje reakci USA na ruskou invazi na Ukrajinu.

Americký prezident Joe Biden představuje reakci USA na ruskou invazi na Ukrajinu. Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

„Zabráníme Rusku obchodovat našimi měnami (dolar, libra, euro a jen) a být součástí světové ekonomiky,” uvedl Biden. „Bude to znamenat pro ruskou ekonomiku těžkou ránu. Dlouhodobý dopad bude maximální, zatímco na USA a spojence minimální,” dodal americký prezident

 

Připomněl, že USA už zmrazily tři největší banky držící třetinu ruských aktiv, na což naváží zmrazením aktiv dalších čtyř bank. Dodatečné sankce se týkají i banky VTB, oznámil Biden. Podle něj se odhaduje, že odstřihnou Rusko od více než poloviny dovozu nových technologií.

 

„Rusko odřízneme od celosvětových investic a investorů,” řekl Biden.

Sankce se podle něj budou také týkat oligarchů a jejich rodin.

 

Z Bidenovy odpovědi na dotaz, zda bude Rusko odstřiženo od mezinárodního bankovního systému SWIFT, však vyplynulo, že tomu zatím tak nebude. „Sankce se týkají tolika bank, že to bude mít možná větší účinek než odstřižení od SWIFTu,” řekl Biden. Upozornil však, že své k tomu ještě řeknou země NATO.

 

 

Americký prezident kromě ekonomických sanckí oznámil vojenské posílení východního křídla Severoatlantické aliance. Zdůraznil, že ačkoliv se vojáci NATO samotných bojů účastnit nemohou, Ukrajina dostane 150 milionů dolarů vojenské pomoci.