Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezdomovců přibývá. Hlavně těch starších

7. 11. 2021

Bezdomovců přibývá. Hlavně těch starších

Dnes 3:15, 7.11.2021

Pavel Cechl, Právo

 

Pětasedmdesátiletá paní Ivana žije už třetím rokem v azylovém domě pro staré a hendikepované lidi v pražských Záběhlicích. „Dostala se k nám z bytu, odkud byla vystěhována z důvodu jeho prodeje. Na nový nájem či byt už finančně nedosáhla,“ popsala její osud Hana Šimková z neziskové organizace Naděje, která zařízení provozuje.

 

Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

 

„Přišla k nám ve špatném zdravotním stavu. V té době téměř celý den proležela na lůžku a prožívala těžké deprese,“ vylíčila Šimková. Postupem času se ale za pomoci pracovníků azylového domu začala pomalu dávat dohromady. A teď už se zdá, že se její život konečně začíná obracet k lepšímu.

 

„Pomalu se plní její přání: bydlení v domě s pečovatelskou službou v Praze 5, kam by měla nastoupit,“ dodala Šimková. Podobných osudů, i když zdaleka ne vždy s tak dobrým koncem, v posledních dvou letech přibývá.

 

Podle Hany Šimkové je to tím, že senioři se obtížněji začleňují zpět do společnosti. „Nemají tolik možností využít příznivější ekonomické situace jako mladší lidé a nadále potřebují sociální služby,“ dodala. Dalším důvodem je podle ní i stárnutí celé české populace.

Chatrné zdraví

 

Podobnou zkušenost má i Charita České republiky. „Věková skupina lidí bez domova nad 65 let se zdvojnásobila ze sedmi až devíti procent v roce 2017 na osmnáct procent v roce 2020,“ řekla Dana Pechová, jež se službami pro lidi bez domova v charitě zabývá. Způsobeno je to podle ní nejspíše stárnutím populace bezdomovců.

 

„Dalším vlivem je to, že když máme v azylovém domě mezi klienty seniora, trvá hodně dlouho, než mu najdeme adekvátní zařízení pro další život,“ uvedla.

 

Mnoho bezdomovců starších 65 let tam totiž přichází v takovém stavu, že už se na ulici vrátit nemohou, a potřebují následnou pobytovou službu, například v podobě domova pro seniory. „A pak se stane, že nám ten člověk v azylovém domě zůstane několik let,“ dodala.

 

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/bezdomovcu-pribyva-hlavne-tech-starsich-40376053#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=e8vWZfJbdmY-202111071049&dop_id=40376053&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz