Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bez zpáteční jízdenky

27. 8. 2019

Na pátečním jednání nejvyššího orgánu ČSSD budou mnozí požadovat odchod z vlády. Zdůvodňovat to budou tím, že sociální demokracii společné vládnutí s Babišem škodí.

   Tento argument má dvě základní slabiny. Je pravda, že v očích některých členů, sympatizantů a voličů společné vládnutí s Babišem  škodí, jiným ovšem naopak koaliční vláda nevadí. Při posledním stranickém referendu byl právě tento druhý tábor početnější a nikdo z kritiků vlády s Babišem nemá novější údaje.

   S tím souvisí další věc. Nikdo neví, jak velkému množství bývalých i dosavadních voličů ČSSD vadí mnohem více jiné skutečnosti než účast v současné vládě. Abych nebyl konkrétní a nikoho neurazil. Ve světě se v minulosti někdy stávalo, že lidé bývali znechuceni třeba tím, když v nějaké politické straně byl příliš silný vliv skupinek a jednotlivců, kteří by sami ve volbách naprosto propadli. Po svém vlastním mizerném volebním výsledku se přisáli ke zdrojům rozhodování s cílem obsadit pozice, na které by je volič nikdy nepustil. Mnozí straníci pak byli znechuceni, že slouží jen jako křoví  osobním ambicím několika lidem s hodně špičatými lokty.      

   Samozřejmě nevíme, zda se něco podobného vyskytuje i v dnešní ČSSD. Zcela však ani tuto hypotézu dopředu odmítnout nelze, třebas byla krajně nepravděpodobná. 

   Ti, kdo požadují odchod ČSSD z vlády, by si měli uvědomit, že si kupují pouze jednosměrnou jízdenku. Nikdo z nich není schopen ani naznačit, v jaké koalici by mohla plnit ČSSD více ze svých programových cílů než v koalici s ANO. Mají přitom na výběr mezi piráty, ODS a okamurovci. Ostatní strany jsou na tom s preferencemi stejně jako ČSSD, anebo dokonce ještě hůře.

   Zvážit by měli také to, že případný odchod ČSSD z politické scény nemusí vzbudit žádnou velkou nostalgii. V každé zemi stojí dnes v záloze takzvané populistické strany, kterým nedělá problém převzít do svého programu hesla sociálně ještě mnohem radikálnější, než jaké se dnes odvažují formulovat socialisté a sociální demokraté. 

Prof. J. Keller

Přišlo e-mailem

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář