Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bez obalu s K. Konečnou 50. týden 2022

20. 12. 2022

Bez obalu s K. Konečnou 50. týden 2022


Dobrý den u jednoho z posledních dílů Bez obalu v letošním roce!

 

Pojďme se společně podívat, jaká slova pronášel před rokem současný premiér Fiala směrem k Andreji Babišovi v debatě na Primě. (https://www.youtube.com/watch?v=gAvQX59B5mE )

 

Posuďte sami, ale pro mě se jedná o jasné potvrzení toho, co bylo jasné už před loňskými volbami - že je pro pravici vždycky snadnější kecat, než potom něco skutečně dělat pro lidi. Petr Fiala by totiž po roce vládnutí mohl beze změny použít slova ze svého plamenného předvolebního vystoupení i pro hodnocení svého vlastního kabinetu. Energie nejdražší v celé Evropě, pro lidi se nedělá vůbec nic a místo efektivních opatření posloucháme stále dokola tu samou písničku o tom, jak za vše může minulá vláda. Stačil jeden rok a už je jasné, že Fialova vláda je asociální vládou planých slibů, po které zde zůstane jen spoušť. Otázka je jak velká a kolik lidí během toho přijde na mizinu. A není to pouze boj s inflací, v čem vláda pětikoalice zcela selhává. Česko se pohybuje na kraji epidemie respiračních onemocnění a v lékárnách zoufale chybí zásoby důležitých léků, mimo jiné na dětskou horečku. Pamatujete si také, jak pravice spílala minulé vládě za nedostatek zdravotnického materiálu pro covidu? Za vlády Petra Fialy není ani dostatek léků pro děti.

 

Minulý týden jsem hovořila o korupčním skandálu, kterému čelí Evropský parlament, respektive místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kaili, která měla za úplatu pět chvalozpěvy na jednu z arabských zemí, podle všeho Katar. Za což brala podle všeho tučné odměny. Připomněli jsme si také to, jak celou kauzu komentoval její – dle vyjádření – nejlepší přítel, europoslanec za KDU-ČSL, Tomáš Zdechovský. Teď se ukázalo, že tento mravokárce, který sám tak rád často poučuje ostatní o lidských právech – čemuž jsem se v debatách nevyhnula ani já – měl velmi zajímavou schůzku v Bahrajnu, kde se dle svých slov „náhodou“ setkal se synem českého zbrojaře Jaroslava Strnada a stejnou náhodou se spolu zúčastnili jednání s vedením bahrajnské obchodní komory. A jak Zdechovský svou cestu vysvětluje? Údajně bylo cílem vést dialog mezi křesťanství a islámem. To vážně? Se zbrojaři a obchodní komorou? To se Tomáš Zdechovský chodí radit na PR oddělení STANu?

 

Mimochodem Bahrajn – sousední stát pětikoaliční vládou milovaného totalitního Kataru – je vyložený „ráj“ na zemi. Vládne muslimský král, který si s nějakými lidskými právy moc hlavu neláme. Před téměř 12 lety, v roce 2011, započalo tzv. Arabské jaro. Naše média i vládní představitelé jásali – zejména v případě Libye – že došlo k pádu nedemokratických režimů a diktátoři jako Kaddáfí, kteří nešli západním mocnostem na ruku, skončili. V rámci všudypřítomného pokrytectví však mlčeli u států, jako je Bahrajn. I tam se totiž vlna nepokojů přelila, avšak byla brutálně za použití vojenských prostředků potlačena. V tichosti, bez titulků v novinách i televizích. Teror režimu pokračoval a vlastně pokračuje dodnes. Objevily se i zprávy o mučení dětí. Zavírání nepohodlných lidí je to „nejmenší“, co se v tomto státě děje.

 

A teď si představte, že zcela náhodou jede europoslanec debatovat o křesťanství a islámu na – jak sám říká – soukromý výlet do Bahrajnu. Zřejmě náhodou jsou u toho zástupci bahrajnské obchodní komory, ačkoli by možná u takového bojovníka za svobodu mnozí čekali spíše setkání s disidenty… Pak dává rady za klíčovou a vládnoucí europarlamentní frakci k rezoluci, která se má týkat jednoho na doživotí odsouzeného protirežimního kritika Bahrajnu. A zcela náhodou se tam objevují slovíčka a obraty, která jsou jako by z oka – pardon z pera vypadly – bahrajnskému totalitnímu režimu. Moc náhod najednou? Na to si odpovězte sami.

 

Tohle všechno jsou důvody, proč považuji za extrémně důležitou předvolební ostražitost, vystavování vysvědčení politiků a zpětné porovnávání jejich práce s předvolebními sliby. A také to, aby se příští měsíc nestal prezidentem člověk bez jakýchkoliv politických zkušeností, který půjde zoufalé pětikoalici na ruku a bude se spolu s premiérem, Markétou Pekarovou Adamovou či Vítem Rakušanem lidi uchlácholit, že se vlastně máme dobře a můžeme být rádi, že se u nás neválčí. V naší zemi toho i v porovnání s našimi nebližšími sousedy totiž nefunguje opravdu hodně. A může být ještě hůř, pokud by se v praxi podařilo prosadit šílené vize nové komety české politické scény, Danuše Nerudové. (https://www.facebook.com/watch/?v=665363448632287 ) Když jsem narazila na tohle video, myslela jsem si, že špatně slyším. V zemi s jednou z nejvyšších inflací; v zemi, kde je milion lidí ohroženo energetickou chudobou, mluví dle předvolebních průzkumů favoritka na prezidentku o placeném školství a zdravotnictví? Už alespoň chápu, proč je marketingová rychlokvaška Nerudová jedním z kandidátů, které lidem doporučuje pětikoalice. Je totiž stejně asociální jako vláda samotná a byla by prezidentkou pro horních deset tisíc, což je to poslední, co aktuální Česká republika potřebuje.

 

Na druhou stranu tentokrát ze zahraničí nepřichází úplně negativní zprávy. Za prvé na Slovensku padla vláda, takže je velmi pravděpodobné, že v první polovině příštího roku proběhnou u našich sousedů volby. Podle předvolebních průzkumů jsou nejsilnějšími levicovými stranami SMER a HLAS, které by dohromady měly téměř 50 %. Robert Fico, lídr strany SMER, se už nechal slyšet, že pokud bude jeho strana participovat na vládě, nedovolí, aby pokračovaly dodávky zbraní na Ukrajinu. Jsem ráda, že se začíná čím dál více politiků obracet k tomu, co říkám už od začátku konfliktu – tedy že posílání zbraní do míst, kde se bojuje, je stejné, jako hasit požár kanystry benzínu.

 

I z Chorvatska došla poměrně jasná zpráva. Jeho parlament odmítl účast na výcviku ukrajinských vojáků. Jen připomínám, že naše vláda je začala cvičit ještě před tím, než jejich účast aspoň formálně schválil český parlament. Za tento výcvik zaplatí čeští daňoví poplatníci miliardu korun. V Chorvatsku se proti výcviku vyjádřil jak prezident – jakožto vrchní velitel ozbrojených sil – tak parlament. Už tři státy Evropské unie se tak odmítly zapojit do výcviku ukrajinských vojáků v rámci mise EUMAM Ukraine, kterou schválila Evropská komise. Kromě Chorvatska také Rakousko a Maďarsko.

 

To je od mě dnes vše. O své Bez obalu nepřijdete ani příští týden, kdy se můžete těšit na speciální vydání. Na závěr bych Vám chtěla popřát hezké Vánoce. Ať pod stromečkem najdete to, co nejvíce chcete, ale hlavně – ať se u něj sejdete se všemi, které máte rádi.

 

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=UJEfZ0yuDbg

 

Připojuji také odkaz na aktuální vystoupení v Evropském parlamentu: https://www.youtube.com/watch?v=B0owGPqNK-8

 

Zde si můžete přečíst aktuální rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prase-v-zite-Kalousek-At-si-jde-maknout-Konecna-strili-ostrymi-723374?fbclid=IwAR0naGpMDb30zzvzh_HzvnVW6OgcXmZ1Xp6SBFDJLcvOY05PpZjzv0vlmxE