Jdi na obsah Jdi na menu
 


Berlusconi vyvolal bouři v klubu lidovců v EU

15. 2. 2023

Berlusconi vyvolal bouři v klubu lidovců v EU

15.2.2023 09:34

 

Politico.eu ze dne 13 února 2023 zveřejnilo otevřený (a zcela nekonformní) názor bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho na Zelenského a u nejsilnějšího politického klubu lidovců to vře a je tlak, aby bylo zrušeno jejich výjezdní zasedání do Neapole, kde lidovci chtěli obrousit před nastávajícími volbami do Europarlamentu hrany s odbojnou, ovšem rovněž proukrajinskou premiérkou Meloniovou.

O co šlo?

Na otázku: Kdo je zodpovědný za válku na Ukrajině? Odpověděl: Ne Vladimir Putin, ale Volodymyr Zelenskyj, podle bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho.

"Vše, co (Zelenskyj) musel udělat, bylo zastavit útoky na dvě autonomní republiky Donbasu, a to by se nestalo," řekl Berlusconi italským médiím v neděli večer po hlasování v regionálních volbách v Lombardii, které mají být prvním velkým politickým testem pro pravicovou koalici premiérky Giorgie Meloniové.

"Velmi, velmi negativně hodnotím chování tohoto pána," dodal Berlusconi.

Dále řekl, že válka by mohla skončit, pokud americký prezident Joe Biden pohrozil, že přestane posílat vojenskou a finanční pomoc Ukrajině a požádal Zelenského, aby nařídil příměří výměnou za "Marshallův plán šesti, sedmi, osmi, devíti miliard dolarů" na obnovu země.

Berlusconi, který byl premiérem téměř deset let, je nyní senátorem a stojí v čele konzervativní strany Forza Italia, která je menším členem vládní koalice.

86letý politik popsal Putina jako jednoho ze svých nejbližších přátel a byl jedním z mála západních politiků na seznamu pozdravů Kremlu na konci roku.

V rozhovoru s veřejnoprávní stanicí Rai loni v září Berlusconi řekl, že plánem stojícím za ruským útokem na Ukrajinu je, aby ruská vojska vstoupila "do týdne a nahradila Zelenského vládu vládou slušných lidí".

Italská vláda znovu potvrdila svou "pevnou a přesvědčenou" podporu Ukrajině v prohlášení vydaném jen hodinu po Berlusconiho komentářích, jak uvedla agentura ANSA .

Ministr zahraničí Antonio Tajani - člen Forza Italia a blízký Berlusconiho spojenec - později na Twitteru uvedl, že jeho strana "vždy stála za nezávislostí Ukrajiny, na straně Evropy, NATO a Západu".

Na otázku ohledně nedávného útoku Meloniové na Francii za to, že ji nepozvala na večeři se Zelenským do Paříže, Berlusconi řekl, že "by tam nikdy nešel, aby mluvil se Zelenským", kdyby byl v úřadu.

Mychajlo Podoljak, poradce Zelenského, v reakci na Berlusconiho komentáře uvedl, že bývalý italský premiér je "VIP agitátor, který jedná v rámci ruské propagandy a vyměňuje pověst Itálie za své přátelství s Putinem. Jeho slova poškozují Itálii," uvedla agentura ANSA.

JV: Řekl bych, že čas ukáže, na čí straně je pravda. Amerika utrpěla fiasko ve všech významných válkách v posledních 30 letech: v Afghánistánu, kterou vedla 20 let aby zlikvidovala Taliban a ten se po zoufalém úprku z bojiště nyní opět ujal moci, v Iráku kterou vedla včetně občanské války kterou vyvolala přes 14 let a který se stále potácí na hraně výbuchu další sektářské války a nemluvě o Libyi, která je rozvráceným státem a proudy polodžihádistů směřují do Evropy. Rusko naopak porazilo ve své historii Hitlera i Napoleona a v nedávné historii zvládlo čečenské války, válku započatou Gruzií atd.Řekl bych, že pan Berlusconi bude mít pravdu a nevypadá to, že USA zvítězí.

Jiří Vyvadil, vasevec.info