Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beránku Boží, daruj nám pokoj, řekl Bek sudetským Němcům.

1. 7. 2023

 

Beránku Boží, daruj nám pokoj, řekl Bek sudetským Němcům.

Posselt se omluvil za nacismus

 

    Téma: Německo ČTK Michal Borský 28. května 2023 12:58

 

 

Český ministr školství Mikuláš Bek vyzval k další práci na mírovém soužití. Zdroj: ČTK

 

Na probíhajícím sudetoněmeckém sjezdu vystoupil za českou vládu ministr školství Mikukáš Bek. Po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi se stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se setkání sudetoněmeckého landsmanschaftu zúčastnil. Šéf krajanského sdružení Bernd Posselt se následně omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.

 

„Jako občan a politik jsem vždy věřil, že cesta z Prahy do Berlína nevede jen přes Drážďany, ale i přes Mnichov, a že cesta z Prahy do Mnichova vede přes dialog se sudetskými Němci,“ řekl v neděli ministr Bek, který účastníky sjezdu v bavorském Řezně oslovil jako „milé krajany“. V projevu, který pronesl v němčině, také uvedl, že Češi, Němci a sudetští Němci jsou ve střední Evropě těmi, kteří musí pečovat o demokracii, svobodu a právní stát a rozhodně čelit východní agresi. Reagoval tak na ruský vojenský vpád na Ukrajinu.

 

„Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, za to musíme pracovat na míru,“ řekl Bek. Projev ukončil latinskou modlitbou Agnus Dei (Beránek Boží). „Beránku Boží, který snímáš hříchy světa, smiluj se nad námi, daruj nám pokoj,“ dodal český ministr latinsky.

 

Vzájemné názorové souznění stvrdili Bek a Posselt stiskem ruky. Zdroj: ČTK

 

Dlouholetý šéf sudetských Němců Bernd Posselt v následném projevu označil Bekova slova za historická a prohlásil, že se jménem sudetských Němců omlouvá za jejich podíl na vzestupu národního socialismu. Posselt se takto v minulých letech vyjadřoval opakovaně. V neděli zdůraznil, že jeho omluva je odpovědí na slova českého prezidenta Petra Pavla, který před týdnem v bavorském Selbu sudetským Němcům poděkoval za práci na vzájemném sbližování.

 

Posselt zmínil také Pavlův proslov v Terezíně, který se podle českého prezidenta stal symbolem toho nejhoršího, čeho je člověk schopen. Pavel také uvedl, že odpovědnost za zločiny, které páchali předkové, je nutné přijmout a poučit se z nich.

 

https://cnn.iprima.cz/beranku-bozi-daruj-nam