Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bělorusko je připraveno nasadit jaderné zbraně v případě hrozby NATO

20. 12. 2021

Bělorusko je připraveno nasadit jaderné zbraně v případě hrozby NATO

© Sputnik / Victor Tolochko

 

Bělorusko zvažuje rozmístění jaderných zbraní na svém území v případě hrozby NATO. Uvedl to tamní ministr zahraničí Vladimir Makej v rozhovoru pro RT Arabic.

NATO se podle něj přiblížilo k hranicím Běloruska, přičemž vojenská aktivita a počet vojenských cvičení, která aliance v současné době provádí, se výrazně zvýšil.

„Prohlášení Lukašenka o tom, že Bělorusko zvažuje možnost rozmístění jaderných zbraní na svém území, je jednou z možných reakcí na budoucí možné akce Severoatlantické aliance na území Polska,“ řekl.

Již dříve běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvedl, že běloruská strana je připravena rozmístit na svém území ruské jaderné zbraně, pokud se NATO rozhodne dodat podobné zbraně Polsku.

Toto prohlášení bylo reakcí na slova generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, jenž dříve uvedl, že pokud se Německo vzdá rozmístění jaderných zbraní, mohou se objevit v ostatních zemích Evropy, včetně těch východně od Německa.

Návrhy Moskvy ohledně bezpečnostních záruk

 

Ministerstvo zahraniční věcí RF zveřejnilo návrhy smluv Ruska se Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí o bezpečnostních zárukách.