Jdi na obsah Jdi na menu
 


Baštu uhájíme

4. 1. 2023

Baštu uhájíme

 Marek Řezanka

 Prezidentské volby se blíží. Takzvaní Čeští elfové již stačili vydat varování, že údajná dezinformační scéna nejvíce útočí na D. Nerudovou a P. Pavla řečeného generál. Škoda jen, že tito „elfové“ zapomněli dodat, že generál Pavel je prokazatelně kariéristický typ, který by neváhal sloužit jakékoli straně, jen aby se oním generálem stal. Danuše Nerudová pro změnu v zájmu své kariéry zavírala obě oči nad kupčením nikoli s odpustky, ale s univerzitními tituly. Kdyby byli „elfové“ co k čemu, dávno by oba tyto povedené kandidáty vyzvali k rezignaci. 

 My, pro které jsou jak Petr Pavel, tak Danuše Nerudová nevolitelní, podobně jako další provládní kandidáti typu Hilšera či Fischera, bychom si měli ujasnit jednu věc. A to tu, zda věříme mainstreamu. Zda mu věříme, že Ukrajina dobude veliké vítězství proti Rusku. Zda mu věříme, že Evropská unie se bez ruského plynu obejde. Či zda mu věříme, že Fiala a jeho kabinet hájí demokracii.

 K poslednímu uvedenému bodu dodám, že pracovníci Úřadu vlády ČR a ministerstva vnitra vypracovali plán na boj s „dezinformacemi“. Stát by mohl jejich šiřitele stíhat. Alternativní weby budou omezovány a cenzurovány, zato provládní média, zvaná nezávislá, dostanou desítky milionů korun. Na co? Na potírání takzvaných dezinformací, tedy všeho, co nepůjde Fialově vládě pod nos. Znáte lepší definici totality?

 Jeden z prezidentských kandidátů toto téma dlouhodobě otevírá. Nechceme-li za chvíli žít ve společnosti jediné přikázané pravdy, měli bychom ho ve volbách podpořit, neboť je jediným, který proti této zrůdnosti ostře vystupuje.

 Najdou se mnohé hlasy, které by namítly, že volit Jaroslava Baštu znamená volit generála a rektorku – a oba tak poslat do druhého kola. Tyto hlasy vycházejí z víry v mainstreamový průzkum, který Jaroslavovi Baštovi připisuje pouhá 4 %.

 Tím se opět dostávám ke své otázce: Věříme mainstreamu? Ten se evidentně Jaroslava Bašty bojí. Tak dělá vše proto, aby navodil dojem jeho nízké podpory. Jaroslav Bašta totiž kvůli kariéře neobětoval svědomí – a to ani kvůli frčkám, ani kvůli vedení univerzity. Bašta splňuje kritéria morálního kandidáta, kterým by se pětikoalice ráda chlubila, ale v dozimetrických vodách ho nemá šanci najít. Tam vyloví tak leda Rakušana s Polčákem a Gazdíkem a Mlejnkem jako bonusem.

 Burcuji, neboť vás všechny chci z letargie vyburcovat. S Nerudovou či Pavlem na Hradě si Fialova vláda prosadí cokoli – i konečnou popravu svobody slova.

 Tomu je podle mého třeba zabránit. Obávám se, že Andrej Babiš nikdy nepůjde tak tvrdě proti cenzuře jako Jaroslav Bašta. To není Babišovo téma. V nejhorším bude lepší variantou než drátem do oka, jak se říká – ale nyní nemysleme na nejhorší variantu.

 Pokud by skutečně platilo, že Babiš s Baštou dají dohromady maximálně 35 % hlasů, byly by pro nás volby ztracené. Pravda je však taková, že zatímco oni jsou dva – a v podstatě si hlasy neberou, neboť oslovují jiné spektrum nespokojených, Hilšer s Nerudovou a Středulou soupeří pod vlajkou Aspen Institutu Central Europe o stejné liberální voliče, podobně jako Pavel s Fischerem o ty konzervativněji založené.

 Pro mě jsou témata prezidentských voleb jasně daná: 1) Mír a diplomacie proti válce a propagandě, 2) Podpora slabých a zranitelných proti zbídačení mas a 3) Obrana svobody slova proti cenzuře a udávání. Prapor všech těchto pro mě důležitých témat nese nad hlavou jediný kandidát: Jaroslav Bašta.

 Velice bych si přál – a nemyslím si, že je to zcela utopická vize, aby do 2. kola voleb postoupili Andrej Babiš a Jaroslav Bašta. Chtěl bych vidět všechny ty šafry, hřebejky, kartouse, mitrofanovy, wollnery, koláře, rychetské, stehlíkové, adamové a němcové, jak se historicky znemožní podporou Babiše. Neboť by se naplno ukázalo, kdo je pro ně nakonec přijatelný. Ještě více by mě bavila představa antibabišovsky laděných voličů, kteří se houfovali na Minářových sletech s plackou Milionu chvilek pro cosi (jenom ne demokracii), jak to jdou Andrejovi hodit.

 Kdyby jim šlo skutečně o svobodu slova, čestnost a konsistenci postojů, musili by totiž volit Jaroslava Baštu.

 Zapomeňme tedy na mainstreamová média a jejich průzkumy – a jděme volit podle svých zájmů. Poslední důležitou baštou, kterou současná pětikoalice dosud nedobyla, je Hrad. Nedobude-li ji, je velká šance, že padne. Proto jděme volit: Baštu je třeba uhájit.