Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiš prezidentem - Kdo jiný?

2. 11. 2022

Babiš prezidentem - Kdo jiný?

 

2.11.2022 09:56

Včera večer po náročném dni jsem byl na vínku a dal se do řeči se svým známým. Chodí do Podskalské často. Povídáme si rádi. Názorově je sice z opačného spektra dle tradičního dělení, ale dobře zná české dějiny, je schopen naslouchat argumentům a vždy se obohatím o nějaký jeho pohled na současnou realitu. Zkrátka diskuse, jak má být. Bez snahy prosadit vlastní názor stůj co stůj.

„Koho chceš volit prezidentem?“ – zeptal se mě, když jsme probrali řadu zajímavých témat.

„Špatně položená otázka“ – odpovídám mu a dodávám – „ne koho CHCI, ale koho BUDU volit, aniž bych chtěl.“

A hned jsem dodal, že nabídkou těch, kteří mají šanci být zvoleni, nejsem nadšen, spíš naopak. A Babiš mně vychází jako jediný volitelný, resp. jako volba, která s sebou nese nejmenší rizika. A hned jsem uvedl důvody:

  1. Na rozdíl od ostatních kandidátů i od členů současné vlády má NÁRODOHOSPODÁŘSKÉ myšlení, tj. schopnost chovat se k zemi jako její správce, nikoli jako slouha cizí moci. V době svého dost dlouhého působení v roli předsedy vlády to dostatečně prokázal, i když zde není bez chyb.
  2. Prošel velmi hustým sítem difamací, z nichž některé se blížily nenávistným a štvavým kampaním. Ustál to. To, do jaké míry měl to či ono v jednotlivých kauzách administrativně ošetřeno, nepovažuji za významné. To není lidské ani politické selhání. Také nebudu posuzovat, zda dostával dotace více či méně oprávněně než Schwarzenberg a další, či co z využití dotací vzešlo. Pokud už jde o dotační kauzy, tak mnohem více v mých očích poklesli ti, kteří jezdili bonzovat do Bruselu a požadovali potrestání Česka za Babiše. A to, že jim ani Brusel nevyhověl, z nich dělá obzvlášť odporné slizouny.
  3. Věci se poznávají ve srovnáních. V otázce, zda s někým spolupracoval, nezaznělo nic, co by mně na něm vadilo. A to ani při nejpřísnějším pohledu. Vadilo by mně, pokud by někoho udával, na někoho donášel. Ale to nikdy při projednávání jeho kauz týkajících se spolupráce nezaznělo. Na rozdíl od jeho nejvíce „horkého“ soupeře, který byl dostatečně přesvědčivě usvědčen z toho, že donášel na konkrétní osoby s cílem dělat kariéru. V mých očích je to konec důvěryhodnosti takového člověka. Ani další soupeři Babišovi nesahají po kotníky. Kupčení s tak významným titulem jako je Ph.D. je řádově větší lumpárna poškozující akademickou půdu, než opsané diplomové práce, o výsledcích práce „Komise pro spravedlivé důchody“ raději ani nemluvím. Někteří „zvolitelní“ kandidáti jsou pro mě nevolitelní. A ti, kteří by byli z mého hlediska volitelní a které bych rád volil, patrně nemají šanci být zvoleni. Budu rád, pokud bych se v tomto odhadu mýlil. Například Josefa Skálu považuji za jednoho z nejvíce racionálních politiků.

Babiše si neidealizují. Když byl na přelomu května a června na besedě ve Slovenském domě, položil jsem mu otázku, proč naletěl v kauze „Vrbětice“, což ho stálo premiérské křeslo. Odpověděl obsáhle a velmi konkrétně. Hlavní v jeho sdělení? Nedovedl představit, že by mu šéf hlavní bezpečnostní služby podsunul nedostatečně ověřené informace. Zde je celý záznam besedy včetně mé otázky a odpovědi na ni:

https://www.facebook.com/watch/?v=2985689201723136

Doporučuji se podívat. Je to „akčně“ zajímavá beseda a nikdo z diskutujících Babiše nešetřil. Mě by zajímalo, zda nyní si řadu věcí již „dokáže představit“ a jaká je jeho odolnost vůči různým tlakům, kterým bude vystaven tak jak tak. 

Radim Valenčík

vaše věc.cz