Jdi na obsah Jdi na menu
 


B. Posselt k odhalení sochy prezidenta E. Beneše na Loretánském náměstí v Praze

27. 5. 2020
B. Posselt k odhalení sochy prezidenta E. Beneše na Loretánském náměstí v Praze
Své rozhořčení nad sochou vyjádřil o víkendu i šéf landsmanšaftu Bernd Posselt. "My se provokovat nenecháme. Dělat politiku symbolů je kontraproduktivní," řekl. Ve své řeči také označil poválečný odsun Němců z Československa za chladnokrevně provedenou etnickou čistku ( Výňatek z výše uvedeného článku)
Takže když odhalíme sochu prezidentu E, Benešovi v Praze na Loretánském náměstí, tak podle B. Posselta a jeho bavorského patrona, E. Stoibera, provokujeme. Koho? Zřejmě Bavorsko a tzv. sudetské Němce. Provokovat nebudeme, pakliže nebudeme stavět žádné pomníky, sochy pana prezidenta E. Beneše. O čem vypovídají tyto postoje? Oba pánové si zřejmě myslí, že ČR je nějakým novodobým německým protektorátem, v němž snad nesmíme o některých věcech rozhodovat sami bez jejich souhlasu. Pokud tak činíme, považují naše postupy za provokaci.
Co panu E. Stoiberovi, dnes spíše panu M. Söderovi, a B. Posseltovi po letech můžeme vzkázat? Aby nezasahovali do našich vnitřních záležitostí. Jeden z principů mezinárodního práva takovéto vměšování jednoznačně zakazuje. To je jedna stránka věci. A ta druhá? Je pro naše ústavní činitele, i když naštěstí ne pro všechny, snad přirozené, že proti porušování mezinárodního práva Němci neprotestují a dokonce způsobně mlčí? A právě tyto jejich postupy fakticky nás dovedli až k celkově žalostným česko–německým vztahům, které mají daleko od rovnoprávnosti. Pokud se někteří naši ústavní činitelé Němců tak obávají, že nejsou schopni bránit české státní a národní zájmy, dokonce ani zásady mezinárodního práva, doporučujeme jim, ať politiku pověsí na hřebík a věnují se dobročinnosti.
A i pro pana B. Posselta máme doporučení. Pokud neumí odlišit termín odsun a termín „etnická čistka“, jíž jsme měli podle něj dokonce chladnokrevně provést, ať raději mlčí. Bude mít méně ostudy. A nadto říkat o nás, že jsme prováděli etnické čistky, je nejen v rozporu s historickou skutečností, ale také hrubým protičeským útokem. Spojenci rozhodli o přesídlení německého obyvatelstva v Postupimi v r. 1945, my jsme přesídlení provedli podle pokynu Spojenecké kontrolní rady, která nám ústy amerického generála Claye a sovětského generála Lukjašenka vyslovila za provedení přesídlení pochvalu. „ Oba jmenovaní činitelé tlumočili mně dík a uznání za vzornou a organizačně dokonalou práci československých úřadů při provádění transferu a prohlásili, že způsob, jakým československé úřady postupovaly při praktickém řešení tohoto obrovského úkolu zasluhuje největší chválu.“ Vládní zmocněnec pro provádění odsunu Němců pplk. Štěpán Andrea.
Takže pro nás i pro Německo by mělo platit hodnocení přesídlení německého obyvatelstva z Československa do Německa, které vyslovila Spojenecká kontrolní rada. A to je zásadně odlišné od pojetí pana Posselta. Naši diplomaté by měli napříště vůči takovým protičeským výrokům u německé vlády protestovat.
J. Skalský
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář