Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atlantico - Spojené státy se blíží geopolitické sebevraždě

25. 1. 2022

Atlantico - Spojené státy se blíží geopolitické sebevraždě

25. 1. 2022 Janinna  

Spojené státy umírají a tahají další západní země k nevyhnutelné smrti, přičemž jejich protiruská politika je rovněž „sebevražedná“, takový názor vyjádřil v rozhovoru pro Atlantico doktor politických věd, bývalý vysoce postavený zpravodajský úředník Eric Denese.

V komentáři k situaci kolem Ukrajiny uvedl, že za tuto krizi mohou od samého počátku západní země, které umožnily násilím svrhnout demokraticky zvoleného prezidenta Viktora Janukovyče. 

„A Západ povzbuzoval a podporoval tento státní převrat, porušoval hodnoty a pravidla, která sám prosazuje po celém světě. Pak režim, který se usadil v Kyjevě, okamžitě začal utlačovat rusky mluvící obyvatelstvo Donbasu a Američané a Evropané nad tím přimhouřili oči,“ zdůraznil bývalý zpravodajský důstojník.

Vše podle jeho slov nasvědčuje tomu, že „atlantická rusofobie“ se stala pro USA a NATO nepostradatelným způsobem existence a Západ jen zvyšuje napětí. Washington by například nikdy nebral na lehkou váhu pravidelné lety ruských letadel u pobřeží Spojených států nebo rozmístění ruských jednotek v Mexiku.

Pevný postoj Ruska k ukrajinské otázce zároveň donutil Američany a NATO vrátit se k jednacímu stolu, řekl Denese.

„Zdá se, že si opožděně uvědomili, že nemohou donutit Moskvu, aby ustoupila, a že ponesou odpovědnost za konflikt, ze kterého nemohou vyjít jako vítězové,“ řekl.

Jak exšpión upozornil, Washington se snaží Evropu co nejvíce odtlačit od Ruska a poškodit ekonomické zdroje Moskvy, příkladem takového jednání je situace kolem plynovodu „Nord Stream 2“. 

Podle doktora věd Spojené státy dělají vše, co je v jejich silách, aby udržely Evropany pod svým vlivem a zabránily jakémukoli disentu v západním táboře, aby nikdo nezpochybňoval účelnost akcí Washingtonu

„Vše nasvědčuje tomu, že Západ v čele se Spojenými státy … zdá se, že se blíží geopolitické sebevraždě. Popírání historických a geografických realit dnešním Západem, stejně jako jeho pohrdání zájmy ostatních aktérů, se může obrátit proti němu samotnému,“ varuje Denese..

Rusko opakovaně odmítlo obvinění Západu a Ukrajiny z „agresivních akcí“ s tím, že nikoho neohrožuje a nechystá se na nikoho útočit, a výroky o „ruské agresi“ jsou používány jako záminka pro umístění další vojenské techniky NATO poblíž Ruské hranice. Ruské ministerstvo zahraničí dříve poznamenalo, že západní prohlášení o „ruské agresi“ jsou směšné i nebezpečné.

Kyjev a západní státy přitom nedávno vyjádřily znepokojení nad údajným nárůstem „agresivních akcí“ Ruska v blízkosti hranic Ukrajiny.  Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že Rusko přesouvá jednotky na svém území a podle vlastního uvážení. Podle jeho slov to nikoho neohrožuje a nikoho by to nemělo znepokojovat. Jak již dříve řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov, Moskva nevytváří žádné záminky pro konfliktní situaci kolem Ukrajiny.

pokec24.cz