Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arménie navrhla vytvoření unijního státu s Ruskem

28. 12. 2020

Arménie navrhla vytvoření unijního státu s Ruskem

 

Strana Aliance navrhuje vyřešit bezpečnostní problémy arménského lidu co nejdříve vytvořením unijního státu s Ruskem. Uvedl to na mimořádném kongresu arménské strany v Jerevanu dne 26.prosince její vůdce Tigran Urichanjan.

28. prosince 2020 - 06:20

 

„Mnoho lidí se ptá, jestli to znamená vstup Arménie do Ruska. Ne! To znamená vytvoření mezistátní unie založené na logice vývoje událostí. V tomto případě zůstává Arménie členem OSN, suverénní a nezávislá země, která posiluje svou armádu a vede zahraniční politiku. Všechny ostatní připomínky jsou na úrovni každodenní negramotnosti, “ řekl politik.

 

Podle jeho slov potřebuje Arménie za současných krizových podmínek podporu Ruska, která by měla mít konkrétní projevy, a posílení vazeb vyžaduje maximální vzájemnou integraci.

 

Pokud si realita vynutí přítomnost ruského mírového kontingentu v regionu, přítomnost vojenské základny nebo základen v Arménii nebo případně v Karabachu, pak dalším logickým krokem by mělo být vytvoření společných vojenských jednotek, zejména ve formě hraničních sil," uvedl Tigran Urichanjan.

 

„Ano, vidíme nový formát sjednocování sdružení, jehož hranice, mimo jiné v rámci odpovědnosti Arménie a Arcachu (arménský historický název Náhorního Karabachu), by měly být hájeny společně za účasti ruských ozbrojených sil,“ dodal.

 

Urichanjan zároveň považuje rezignaci předsedy vlády Nikol Pašinjana za prioritní otázku , vytvoření nové vlády Arménie, jejíž členové budou mít zkušenosti s veřejnou správou, ale nebudou zástupci „starého režimu“.

 

Po skončení nedávné války v konfliktní zóně Karabachu, která byla pro Arménii nepříznivá, řada zástupců úřadů a opozice republiky deklarovala potřebu posílení strategického spojenectví s Ruskem, zejména ve vojensko-politické sféře, a rovněž vyjádřila přesvědčení, že bez ruské pomoci by nebylo možné obnovit bojeschopnost arménské armády na předválečnou úroveň. Kromě toho bylo poukázáno na účelnost vytvoření druhé ruské vojenské základny v Arménii - v oblasti Sjunik hraničící s Ázerbájdžánem.

 

Ladislav Větvička: Zadrženy v Armenyji

 

Připomeňme, že ruský prezident Vladimir Putin,  ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev a arménský předseda vlády Nikol Pašinjan 9. listopadu podepsali společné prohlášení o úplném ukončení nepřátelských akcí v Náhorním Karabachu, které začaly 27. září. Ázerbájdžánská a arménská strana musí zůstat ve svých pozicích dosažených na konci 44denní války; v oblasti konfliktu jsou rozmístěny ruské mírové síly. Předpokládal se harmonogram stažení arménských vojsk z řady regionů kolem neuznané republiky Náhorní Karabach. Po podepsání dokumentu arménská opozice obvinila Pašinjana ze „zrady“, vyslovila se pro revizi některých ustanovení dohody, požadovala okamžitou rezignaci předsedy vlády a oznámila vznik „Hnutí za záchranu vlasti“.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář