Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na příměří

10. 10. 2020

Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na příměří

Dnes 6:47

ČTK

 

Arménie a Ázerbájdžán se v Moskvě dohodly na příměří v bojích o Náhorní Karabach, oznámil to v noci na sobotu po třístranných jednáních v Moskvě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Příměří by mělo platit od sobotního poledne, uvedla agentura TASS. Podle ní je cílem přerušení bojů výměna zajatců a těl padlých vojáků, která se má odehrát za zprostředkování výboru Červeného kříže.

 

Arménští vojáci ostřelují pozice Ázerbájdžánu v Náhorním Karabachu Foto: Uncredited, ČTK/AP

 

"Příměří je vyhlášeno od 12:00 10. října 2020 z humanitárních důvodů za  účelem výměny válečných zajatců a jiných zadržovaných osob a těl padlých," citovala agentura TASS z prohlášení po pátečním 10hodinovém jednání ministrů zahraničí Ruska, Arménie a Ázerbájdžánu v Moskvě.

 

Lavrov také uvedl, že strany konfliktu souhlasily se zahájením rozhovorů o mírovém urovnání situace v Náhorním Karabachu, a to prostřednictvím takzvané Minské skupiny Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Skupina byla vytvořena v roce 1992 s cílem zprostředkovat mírové řešení sporu o Náhorní Karabach. Skupině předsedají USA, Rusko a Francie.

 

Spor o Náhorní Karabach - enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem - panuje mezi Arménií a Ázerbájdžánem dlouhodobě. Současný střet se rozhořel 27. září a je nejvážnější za více než 25 let.

Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 a Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu ve válce, která si podle odhadů vyžádala na 30 000 mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků. V současné době jsou enkláva a přilehlý Lačinský koridor, vedoucí do Arménie, pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje území za okupované.

 

Novinky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář