Jdi na obsah Jdi na menu
 


Armádní generál Surovikin oznámil zásadní změny armády

28. 6. 2023

Armádní generál Surovikin oznámil zásadní změny armády

28.6.2023 02:55

Je nesporné, že Jevgenij Prigožin měl klíčovou a krutou úlohu osvobodit Bachmut a podle odborníků jeho vojáci jsou nejlépe vycvičení a organizovaní. Zdá se mi v této souvislosti vtipná poznámka, že když tuším před 10 – ti lety se objevily jejich jednotky v Bělorusku na cestě do afrických zemí, byli Bělorusům podezřelí, zda to nejsou nepřátelští agenti a ne Rusové, protože disciplinovaně nepili. Potom vytlačili nenáviděné vojáky bývalé francouzské koloniální říše a získali část Afriky pro Rusko. I proto dnes zřejmě Sergej Lavrov oprávněně pronesl, že se i nadále musí věnovat Africe a postupně bude zapotřebí dát Prigožinovi plnou ruku ve vojenských záležitostech Mali, Súdánu a dalších zemí.

Zároveň platí, že kritika Prigožina na stav řízení armády byla zřejmě velmi přiléhavá a bylo zapotřebí z toho vyvodit důsledek.

Určitě se u nás neví, že posledním požadavkem Prigožina, než akce vypukla, byl požadavek, aby alespoň generál Sergej Surovikin znovu zaujal klíčové místo ve vedení ofenzívy a byl vyměněn Gerasimov.

Má- li někdo armádu v počtu cca 50 000 mužů, převyšující zjevně vybavením, skvělou vojenskou akceschopností, umocněnou krvavou zkušeností a logicky počtem celou Armádu ČR, a byla – li jeho armáda tak úspěšná jak v Sýrii, tak v Africe, tak i u Bachmutu a nežvatlá ideologicky jako náš Řehka o boji, ale boji dokonale rozumí, lze jeho požadavku rozumět. Jak známo Surovikin, respektive u nás neznámo toto odmítl, protože chápe. Určitě je nažhaven se do věci pustit, ale ví, že musí platit slovo nejvyššího armádního velitele a tím je z Ústavy prezident Putin. Putin jistě dál v dalším období s Prigožinem počítá, a jistě i s Lukašenkem dohodl podmínky, ale hold musí oligarcha Prigožin také někdy dostat za ucho. A to dostal. Ale jeho vojensko-managerské schopnosti ztratit by byla obrovská chyba. Včera se ve Státní dumě vzbouřil jen generál plukovník – poslanec a prohlásil, že Prigožin, ač laik vybudoval skvělou armádu a Rusko o něj přijít nemůže.

Nuže za oněch pár hodin a dní se věci zjevně doladily…

Vše jsem napověděl. V tomto okamžiku zřejmě zatím nikdo tuto informaci nepustil. Předávám tuto informaci 27. 6. 2023 redakci ve 19:00, která je stále informační BOMBOU.

Na nezávislém ruského portálu Lenta.ru vyšlo:

Generál Sergej Surovikin oznámil důležité zprávy pro celé Rusko.

Armádní generál Sergej Surovikin oznámil rozsáhlé změny v ruské armádě od roku 2023 do roku 2026. Uvedla to tisková služba ministerstva v Telegramu.

Změny se dotknou zejména počtu ruských vojáků. Ministerstvo obrany plánuje realizovat rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina zvýšit počet ozbrojených sil země na 1,5 milionu vojáků.

Armádní generál Sergej Surovikin poznamenal, že všechny aktivity by měly být spojeny do komplexního plánu na zvýšení složení a síly ozbrojených sil RF, uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení.

Surovikin navíc dal pokyn k vytvoření armádního sboru v jednom ruském regionu – v Republice Karelia. Nařídil také vytvoření tří motorizovaných střeleckých divizí jako součásti pozemních sil a dvou výsadkových útočných divizí ve vzdušných silách.

Oznámil také vytvoření nových vojenských újezdů – Moskvy a Leningradu.

Putin prostě velmi rychle zareagoval. Skvělý výkon.

Dnes jsem někde četl z úst amerických komentátorů, jak je to ruské vedení rozvrácené a to je směšné. Válka ve Vietnamu trvala přes 5 let a Američané ani nebyli schopni utéci a padali z helikoptér. Válka v Afghánistánu trvala 20 let a skončila naprostým debaklem a ještě hůř… A válka v Iráku trvala 16 let a v podstatě skončila téměř stejně. Prigožin i Rusko mohou být spokojeni. Třicet let trvající spolupráce Putin a Prigožin nepochybně bude pokračovat.

Jakkoliv to zní překvapivě, je to pro Rusko dobře….

A Surovikin, který byl v Sýrii velitelem Prigožina má druhou šanci.

Jiří Vyvadil

vesevec.info