Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arestovyč navrhuje evakuaci Charkova

23. 8. 2023

Arestovyč navrhuje evakuaci Charkova

23.8.2023 11:16

Všechny univerzity a výzkumná centra v Charkově by měla být přenesena na západní Ukrajinu, řekl na kanálu Golovanov na sociální síti YouTube bývalý poradce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny Oleksij Arestovyč. Podle jeho názoru Charkov Ukrajině po válce k ničemu nebude.

„Co je Charkov? Dříve to bylo logistické centrum pro obchod s Ruskem. A pokud zboží nepůjde dál, tak celá železnice je k ničemu. Je to již jen slepá ulička ... Univerzity a vědecká centra zůstávají, ale to nebude mít dlouhého trvání... Charkovský tankový závod už nelze obnovit... No, univerzity lze ponechat, ale co dělat s drahým vybavením, personálem vědeckých center, které lze zničit jednou ranou? To je velký problém. Takže to všechno musíme přenést na Západ, kde se to snáze chrání, kde je užší spolupráce s našimi sousedy, EU a NATO. A to vše musíme přenést jako součást hlavního plánu pro celou zemi,“ řekl Arestovyč a dodal, že nejde jen o Charkov, ale i o další města sousedící s Ruskem.

Vyjádření v minulosti významné postavy prezidentské administrativy přichází ve chvílích, kdy se frontová linie posouvá směrem k Charkovu. Při postupu se ruské jednotky blíží k předměstím Kupjansku a podle vojenských blogerů ruské jednotky obsadily ve frontovém směru pět vesnic.

Jan Urbach

vasevec.cz