Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arestovyč - Návrhy Putina mají šanci na úspěch

21. 6. 2024

Arestovyč - Návrhy Putina mají šanci na úspěch

 

21.6.2024 12:24

Bývalý poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč řekl, že slabou stránkou Ukrajiny je vnitřní organizace země.

Podle politika, jehož vyjádření přinesl kanál YouTube „Pozor: Sobčak“, mají podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina k ukončení konfliktu šanci na úspěch.   Arestovyč klade otázku, zda za současné situace není čas se zastavit, když další boje znamenají ztrátu dalších desítek tisíc životů a zničení ekonomiky.

Již dříve Arestovyč řekl, že na pozadí snížení západní pomoci a únavy veřejnosti z konfliktu s Ruskem ztratil Kyjev svou důstojnost a směřuje ke katastrofě. Vyjádřil názor, že Ukrajina ztratila schopnost obrany kvůli nedostatku motivace a kontroly, zatímco Rusko si zachovává ofenzivní potenciál, vojenskou morálku a vlastní výrobu.

Arestovyč již v loňském roce řekl, že současné ukrajinské vedení vede zemi do katastrofy,  je nedostatečně kompetentní a nadále se drží špatné politiky.  Poukázal   také na to, že kyjevský režim nechce lidem sdělit skutečnou pravdu, že návrat k hranicím z roku 1991 nebude a že  Krym v nejbližší době nebude, protože bude jen obrana, krev, pot a slzy.

V současné době žije Oleksij Arestovyč na Západě, kam uprchl poté, co proti němu začala pracovat Služba bezpečnosti Ukrajiny a začal se obávat o život.

Jan Urbach, vasevec.cz

 

Ilustrační foto O. Arestoviče z doby, kdy ještě byl na Ukrajině.