Jdi na obsah Jdi na menu
 


ANO a DCA

20. 7. 2023

ANO a DCA

20. 07. 2023 - EB

Ze čtyř poslanců Pirátů hlasovalo včera 100 % pro ratifikaci dohody o obranné spolupráci (DCA) s USA, zatímco u TOP 09 to bylo 86 %, u KDU-ČSL 83 %, u ODS 76 %, u STAN 73 %, u ANO 42 % a u SPD 0 %. V konečném hlasování bylo 115 poslanců pro, 18 proti, 11 se zdrželo, 47 bylo omluvených a 9 nepřihlášených.

Ať už úmyslně či neúmyslně, zákonodárci ANO hlasovali tak, že DCA sice prošla, ale bez ústavní většiny 120 hlasů. To teoreticky nechává dveře otevřené pro ústavní stížnost s odůvodněním, že smlouva přenáší část suverenity, a proto by pro její přijetí mělo být zapotřebí 120 hlasů. Nejvyšší vedení hnutí ANO (Andrej Babiš, Karel Havlíček, Alena Schillerová, Richard Brabec, Radek Vondráček) hlasovalo pro, zatímco další členové předsednictva se k tomu postavili každý po svém.

Pokud se nestane nic neobvyklého, může ANO vystupovat jako odpovědná demokratická strana, která spolupracuje se svými spojenci. Pokud místo toho budou mít Spojené státy velké plány, o nichž nikdo neví, a pokusí se využít DCA k přímému zatažení Česka do války, bude mít ANO dobrou pozici se i k tomuto postavit podle potřeby.