Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anna Netrebko, princip kolektivní viny a totalitní manýry

31. 7. 2023

Anna Netrebko, princip kolektivní viny a totalitní manýry

Europoslanec za TOP 09 a náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil doporučí Obecnímu domu, aby se nekonal říjnový koncert ruské operní pěvkyně Anny Netrebko, která je na ukrajinském sankčním seznamu. 

Anna Netrebko, operní pěvkyně

31. července 2023 - 11:03

 

Doporučení ještě neznamená zrušení koncertu, o dalším postupu se bude jednat jak s Obecním domem, tak v pražské koalici, řekl Pospíšil po jednání se zástupci ukrajinské ambasády. Rozhodnutí je pouze v kompetenci vedení městské akciové společnosti Obecní dům. Její ředitel Vlastimil Ježek ve čtvrtek serveru řekl, že zatím neviděl přesvědčivý argument ke zrušení koncertu.

 

“Ukrajinská strana mi sdělila, že pěvkyně je exponentkou režimu a důvěrnicí prezidenta Putina a podporovala jej. Je zařazena na sankční seznam sestavený bezpečnostními složkami a ratifikovaný prezidentem, není to jen nějaký seznam ministerstva kultury,” řekl Jiří Pospíšil.

 

Anna Netrebko dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a představiteli proruských separatistů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala. “Ukrajinská strana její omluvu považuje za účelovou,” řekl Pospíšil.

 

Pro Pospíšila z jednání vyplývá, že doporučí zrušení koncertu. Nyní ještě čeká na dopis z ukrajinské ambasády, který bude shrnovat všechny její argumenty. Poté o tom bude jednat s Obecním domem i v koalici.

Vlastimil Ježek ve čtvrtek uvedl, že čeká, až mu své stanovisko magistrátní koalice, potažmo Pospíšil, dají černé na bílém. O problému chce vést veřejnou diskusi, řekl. Zároveň mu dosud nikdo nepředložil dostatečně pádné argumenty k tomu, aby koncert odvolal.

 

Praktikování kolektivní viny a totalitní manýry

Bezpečnostní analytik a komentátor Jan Schneider považuje celou věc za ukázkové praktikování kolektivní viny a za totalitní manýry, za něž se pěvkyni veřejně omluvil. 

 

Tyto obludné výlevy nadutých a naprosto nevzdělaných politiků jsou hanbou pro celou Českou republiku, českou společnost a kulturu. Nezbývá, než se za tyto nedospělé, plíživě devótní politiky paní Anně Netrebko hluboce omluvit,“ napsal Schneider v Parlamentních listech. 

 

„Anna Netrebko se dostala mezi mlýnské kameny studené války. Bývala viděna s Vladimírem Putinem, ale válku na Ukrajině odsoudila. Novodobým inkvizitorům to je však málo. Zřejmě chtějí, aby Putina proklela do sedmého pokolení do minulosti i budoucnosti... Tyto totalitní manýry skutečně připomínají persekuci umělců v normalizaci, po okupaci Československa vojsky některých členských zemí Varšavské smlouvy, kdy museli vykazovat ideologicky nepomýlený profil, aby mohli koncertovat," doplnil Schneider. 

 

K vykazování ruských sportovců či umělců se vyjádřil i advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl. 

 

„K celé té maškarádě kolem zákazu vstupu ruských tenistek do naší země (mimochodem na zcela protiprávní bázi) a snaze zabránit vystoupení světově proslulé pěvkyně Anny Netrebko, která bude mimochodem bez jakýchkoli problémů vystupovat ve Vídni, v Paříži či ve Veroně, by se dalo napsat asi tisíc vět. Nicméně já myslím, že úplně postačí jediná.

 

Každý, kdo uplatňuje princip kolektivní viny je bezcharakterní ubožák, jenž by si měl zopakovat pár kapitol z historie, aby si připomněl, že právě tento přístup tvořil kořeny pro ta nejodpornější zvěrstva, která dějiny naší planety pamatují. 

 

Nejste hrdinové bojující za Ukrajinu, jste jen hloupí pózéři, libující si v prázdných siláckých gestech. Nic víc," napsal ve svém facebookovém příspěvku Rajchl. 

 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: repro: fb)