Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ani trošku odborník?

26. 8. 2019

   Naše Ústava výslovně nepožaduje, aby byl jakýkoliv ministr odborníkem v oblasti, ve které má tu čest řídit příslušné ministerstvo. Nepožaduje ani, aby dané oblasti rozuměl. Vysvětluji si to tím, že tvůrci Ústavy prostě přepokládali, že politické strany budou ve vlastním zájmu obsazovat ministerské posty lidmi, kteří mají k dané problematice blízko a mají s ní určité zkušenosti.

  Václav Žák je jiného názoru (Právo 20. 8.). Je přesvědčen, že ministr obrany nemusí mít ponětí o zbraních a armádě, ministr financí nemusí rozumět financím, ministr průmyslu nemusí znát, jak fungují továrny.   Tento výklad Václava Žáka bezezbytku splňoval jistý ministr za ODS, který své ambice řídit ministerstvo dopravy zdůvodňoval tím, že si jako malý chlapec rád hrál s vláčky.

   Václav Žák má nepochybně pravdu, že po odborné stránce řídí rezorty příslušní úředníci. Jeho závěr, že ministru stačí loajalita k šéfovi své strany, orientace ve stranickém zákulisí, kde se o přidělování postů koneckonců rozhoduje, a schopnost „komunikovat“, tedy mluvit bez znalosti věci, však nepůsobí příliš přesvědčivě. 

   Pokud se dobře pamatuji, lidé kdysi skandovali na náměstích, že nechtějí straníky, ale odborníky. Po třiceti letech se jim vysvětluje, že postačí, když se místo straníků jedné strany budou v nejvyšších postech střídat straníci dvou nebo tří stran. Ti ostatní jsou beztak populisté, takže do vlády nepatří, i kdyby třeba věcem rozuměli.

   Názor Václava Žáka považuji za účelový. Slouží k tomu, aby zdůvodnil neústavnost prezidentova postoje. K ničemu jinému ovšem použitelný není. Vede k obrazu ministrů, kteří nedokáží posoudit, zda odborníci na jejich ministerstvu konají správně. Vede k obrazu ministra obrany, z něhož mají legraci vojáci, a ministra financí, kterému se smějí účetní. Pomůže jim přitom, že mají plnou podporu svých spolustraníků? 

   V naší Ústavě se nemluví o tom, že ministr byl měl být svéprávný. Podle mého názoru v ní tento bod chybí proto, že tvůrci Ústavy předpokládali, že strany nebudou do čela rezortů navrhovat lidi nesvéprávné. Podle logiky Václava Žáka se svéprávnost od ministrů prostě nepožaduje. Plně postačí, když bude svéprávný příslušný státní úředník. Musím přiznat, že podle chování některých bývalých ministrů, jsem ochoten dát alespoň v tomto bodě Václavu Žákovi zapravdu.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář