Jdi na obsah Jdi na menu
 


Amnesty International: Ukrajinská armáda se dopustila válečných zločinů

5. 8. 2022

Amnesty International: Ukrajinská armáda se dopustila válečných zločinů

4.8.2022 17:10

Amnesty International obvinila Ukrajinu z válečných zločinů v průběhu konfliktu s ruskými silami. Ve středečním prohlášení se uvádí, že taktika ukrajinské armády „porušuje mezinárodní humanitární právo a ohrožuje civilisty“ používáním zbraní umístěných v obytných oblastech. Informuje o tom portál Newsweek.com.

Amnesty International již dříve obvinila Rusko z porušení mnoha mezinárodních zákonů během války. Organizace ve středu uvedla, že porušování ze strany Ukrajiny „v žádném případě neospravedlňuje nevybíravé útoky Ruska“. "Být v obranné pozici nezbavuje ukrajinskou armádu povinnosti respektovat mezinárodní humanitární právo," uvedla generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamardová.

Při vyšetřování ruských útoků v oblastech Charkov, Donbas a Mykolajiv na Ukrajině mezi dubnem a červencem pozorovatelé Amnesty International zjistili, že ukrajinská armáda operuje v civilních oblastech v nejméně 19 městech a vesnicích. Zjištění bylo podle zprávy potvrzeno satelitními snímky.

Organizace uvedla, že Ukrajina se dopustila „jasného porušení mezinárodního humanitárního práva“ tím, že v civilních nemocnicích umístila nejméně pět vojenských zařízení. Ukrajina také instalovala vojenské základny ve 22 z 29 navštívených škol v Donbasu a Mykolajivu.

Po zničení škol v nejméně třech městech je ukrajinská armáda obviněna z přesunutí základen do škol v různých oblastech, což vystavuje komunitu kolem nových základen riziku dalších útoků ruské armády a další civilní poškozené.

Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že v některých případech se podle válečného práva se školy a nemocnice mohou stát legitimním cílem vojenských útoků.

"Ukrajinská vláda by měla okamžitě zajistit, aby své síly umístila mimo obydlené oblasti, nebo by měla evakuovat civilisty z oblastí, kde působí armáda," řekla Agnès Callamardová. "Vojáci by nikdy neměli používat nemocnice k válčení a měli by používat školy nebo civilní domy pouze jako poslední možnost, když neexistují žádné životaschopné alternativy."

Amnesty International uvedla, že informovala ukrajinskou vládu o výsledcích svého vyšetřování 29. července, ale do středy se jí Kyjev neozval.

Jan Urbach

vaševěc.cz