Jdi na obsah Jdi na menu
 


Amerika v očekávání dokonalé bouře

25. 8. 2020

Amerika v očekávání dokonalé bouře

Vladimir Prochvatilov

17. srpna 2020

 

Jestliže Trump neukončí veřejné výzvy k vojenskému převratu, skončila jeho politická kariéra

 

Dva američtí vojenští vysloužilci, podplukovníci Nagle a Inling, se dopisem obrátili na předsedu Spojeného výboru náčelníků štábů vojenských sil USA  generála Milliho. Vyzývají jej k provedení vojenského převratu. Domnívají se, že Trump prohraje prezidentské volby, ale odmítne opustit Bílý dům. Jsou přesvědčeni, že v případě své porážky se bude obávat trestního stíhání a nyní prý již shromažďuje soukromou armádu. Pokud odmítne po skončení svého funkčního období odejít z Bílého domu, musejí jej násilně odstranit ozbrojené síly a příkaz k tomu musí dát Milli.

 

Veřejná výzva k vojenskému převratu je zločin vůči státu mimořádné závažnosti. Avšak v Americe není takový dopis považován za něco neobvyklého.

 

Tiskový mluvčí Pentagonu Hoffman možnost vojenského zásahu v povolebním konfliktu odmítl a odvolal se na to, že Američané „mají ústavu … na kterou všichni vojáci přísahali“. Jenže to, že mluvčí musel odmítnout názor dvou vysloužilců a Defense One spustil diskusi k výzvě na vojenský převrat, hovoří o hloubce rozkolu ve společnosti.

 

Povědomí, že Trump odmítne uznat výsledky listopadových voleb, pokud zvítězí Biden, se v USA šíří skoro rok. Vojenský analytik časopisu State Kaplan píše: „Trump se možná bude chtít uchytit v Oválné pracovně, ale nepůjde mu to. … Ve 12 hodin 20. ledna 2021, i kdyby se rozhodl zůstat, tak od něho všichni, krom nevelké skupiny z ochranky odejdou, změní se kódy pro spuštění jaderných zbraní, jeho tajemníci z kabinetu ministrů a velvyslanci ztratí veškerou moc a odvrátí se od něho celý americký vojenský establishment, aby přivítali Bidena. … Tajná služba pana Trumpa vyprovodí z kanceláře. Pokud skupina šerifů a domobranců zablokuje dveře a obklíčí Bílý dům, krátce řečeno, bude-li potřeba si pomocí tanků proklestit Pensylvánskou třídu pro nastolení pořádku, dá takový příkaz řádně zvolený prezident Biden, přísahající jako nejvyšší velitel.“

 

Reálné skutečně je, že Trump (ale ani Biden) neuznají výsledky voleb. V červnu řekl Trump novinářům, že v případě prohry klidně opustí Bílý dům a bude se věnovat jiné činnosti, ale potom v červenci mluvil jinak. Na otázku Fox News, zda přijme výsledky voleb, řekl: „Nejsem smířený poraženec. Nemám prohry rád.“ A dále prohlásil, že se po volbách bude muset rozhlédnout.

 

Těmito řečmi přiostřuje situaci. Říká, že nebude-li korespondenční hlasování změněno soudem, dojde k nejzkorumpovanějším volbám v historii Ameriky. Předpokládá, že volby 2020 budou „největší volební katastrofou“, neboť „bude všechno zfalšované“.  Přitom sám „nerad prohrává“.

 

Podezření, že Trump vytvořil soukromou armádu, mají jeho protivníci doloženo tím, že agenti ministerstva vnitra rozmístění v Portlandu a Seattlu jezdili v autech bez označení.

Plukovníka Wilkersona, bývalého náčelníka štábu Collina Powella „zajímá, co bude“, pokud v den inaugurace 20. ledna 2021 „umístí Trump do ulic své ozbrojené stoupence“, kteří podle něho disponují šedesáti až sedmdesáti procenty ze 300 až 400 milionů kusů zbraní v Americe. Pak asi bude potřeba armáda.

 

Časopis Politico zorganizoval anketu mezi několika desítkami úředníků, vojenských a vrcholných manažerů hlavních amerických korporací na výčet faktorů schopných vyvolat „dokonalou bouři“ v den voleb. Je to společenská psychóza kolem pandemie; problémy způsobené korespondenčním hlasováním a zásahy zvenku. Prý hlavním destabilizujícím faktorem je sám Trump.

 

Univerzita Georgetown informuje, že očekává listopadové volby provázené chaotickým právním a politickým prostředím. Vítěz nemusí být znám ve volební noci, protože se budou sčítat ještě korespondenční lístky. Tento moment neurčitosti dává kandidátu možnost zpochybnit legitimitu procesu a zorganizovat útok na výsledek.

 

Podle průzkumu Voter Study Group si téměř jeden ze čtyř voličů – 22 % demokratů a 21 % republikánů myslí, že „určité násilí“ bude odůvodněné, pokud kandidát, kterého nechtějí, zvítězí. Asi 29 % říká, že bude na místě násilí, pokud Trump nezvítězí, ale odmítne odejít.

 

Trump na zveřejnění otevřeného dopisu dvou vojáků vyzývajících k vojenskému převratu mlčel. Nereagoval ani generální prokurátor Barr. V Americe se dějí věci, které by až dosud byly nepředstavitelné. Politická tradice země je v troskách. Demokracie v USA s principy nezasahování do politiky je v krizi. Vojenský analytik Kaplan tvrdí, že se země tak nebo onak posouvá ke krachu.

 

Převzato z Fondsk.ru

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář