Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký vlk pro balkánské ovce

23. 2. 2021

Americký vlk pro balkánské ovce

23. 2. 2021 Janinna  

 

Během uplynulých několika let bylo Rusko mnohokrát obviněno, že se snaží eskalovat situaci na Balkáně. Západní a prozápadní média a politici střídavě tvrdí, že Moskva se buď snaží vyprovokovat krizi v regionu, nebo uskutečnit převrat v Černé Hoře, nebo vyvolat další zhoršení v Kosovu,..

 

Navíc, „mazaní Rusové“ to dělají proto, aby zasáhli „měkký podbřišek Evropy“ a destabilizovali EU.  Mediální portály, které o tom informují, se neobtěžují s vysvětlením, proč je to pro Rusko nezbytné, proč to Rusko dělá. Rusko se vždy snažilo vidět v EU stabilního, předvídatelného a nejdůležitějšího partnera schopného realizovat své zájmy bez ohledu na Washingtonu.

 

K tomu můžeme jen dodat, že Evropa je plně destabilizována i bez „ruské pomoci“ – organizováním migrační krize a podporou nacistických povstání na Ukrajině, což vedlo k ozbrojeným konfliktům a občanskému odporu v geografickém středu Evropy.

 

Na druhé straně ti, kteří se pokoušejí obviňovat Rusko, se sami vrtají v „měkkém evropském podbřišku“, čímž ho přeměňují na krvácející, nehojící se ránu kontinentu.

 

Američané pracují na tom, aby transformovali kosovské separatistické ozbrojené jednotky, tzv. Kosovské bezpečnostní síly, do plnohodnotné armády.

 

„V rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN č. 1244 probíhají přípravy na transformaci stávajících kosovských bezpečnostních sil na plnohodnotnou armádu na uzavřeném území americké vojenské základny Bondsteel“ – informoval stálý zástupce Ruska v OBSE Alexandr Lukaševič.

 

Bondsteel“ u města Uroševce  je hlavní vojenskou základnou amerického kontingentu v sestavě mezinárodní mise KFOR na území Kosova a jedním z nejvíce uzavřených objektů Pentagonu s nebývale tajným režimem.

 

Již před dvěma lety upozornil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na „neprůzračnost“ práce na základně Bondsteel.

 

„Z četných svědectví, která dostáváme, není jasné, co tam kolegové z Ameriky dělají. V reakci na tyto pochybnosti nepozvali nikoho, aby přišli a navštívili základnu“, řekl Lavrov, na setkání se srbským prezidentem Alexandrem Vučičem.

 

Lavrov, jak je i vhodné diplomata, poněkud změkčil to, co měl na mysli.

 

Ve skutečnosti alespoň některé aspekty činnosti této základny jsou zcela jasné.

 

Třeba ukrajinská média informovala o tom, že jsou zde vyškoleni ukrajinští zpravodajci, ukrajinské jednotky kontrarozvědčíků a důstojníci zvláštních operačních sil, tedy diverzanti, sabotéři a teroristé.

 

Je také jisté i to, že známý terorista islámského státu Abu Abdullah al-Kosovo (Lavdrim Muchadžeri), strávil nějaký čas v táboře Bondsteel,….. kde pracoval jako řidič.

 

Existují i ​​další důkazy, že na území základny pracuje školicí středisko, kde se cvičí cizí odborníci v oblasti sabotáže, teroru, organizování podvratných a povstaleckých činností.

 

A teď, jak uvedl Lukaševič, se tam připravuje personál pro „kosovskou armádu“.

 

Je zřejmé, že v poslední době Američané demonstrují úplné ignorování všech norem a prvků mezinárodního práva, které jim nevyhovují. Kosovští militanti jsou vyučováni americkými instruktory stejným „trikům“ jako ukrajinští teroristé, kteří spáchali teroristické činy na Donbasu (Abu Abdullah Al-Kosovo a jeho kolegové).

 

Jak je známo, základem kosovských „bezpečnostních sil“ se stali militanti „Kosovské osvobozenecké armády“ (UÇK), která se proslavila teroristickými útoky, masovými popravami a etnickými čistkami.

 

Mimochodem, stálý zástupce Ruska ve svém projevu připomněl, že teroristé a vrazi nebyli nikdy potrestáni, protože v práci zvláštního soudu v Haagu nedošlo k žádnému pokroku při vyšetřování zločinů a kriminální činnosti UÇK.

 

    „Ti, kteří se dopustili hrozných zločinů, jako obchodování s lidskými orgány, nedostali zasloužený trest,“ řekl Alexander Lukaševič.

 

Takže vojensko-teroristické přípravy Prištiny a Washingtonu probíhají na pozadí očividných porušení bruselských dohod kosovskými separatisty, o zásadách normalizace vztahů mezi Bělehradem a Prištinou uzavřených v dubnu 2013 a další dohodou podepsanou v srpnu 2015.

 

Přičemž Srbsko splnilo všechny požadavky těchto dohod, které stanovil Brusel.

 

Situace se zhoršuje absolutní lhostejností k tomu co se děje ze strany těch, kteří převzali povinnosti prostředníka a garanta dohod uzavřených mezi Bělehradem a Prištinou.

 

„Je zcela zřejmé, že nezodpovědnost albánsko-kosovských orgánů může vést k novému krveprolití v Kosovu a destabilizaci v balkánském regionu jako celku. Jak ukázala nedávná historie, pokusy o odklon od uzavřených dohod a povzbuzení Prištiny k vytvoření kvazistátu nevedou k vyřešení konfliktu v Kosovu, ale naopak jen pomáhají zachovat rozpor na západním Balkáně,“ uvedl Lukaševič.

 

Připomeňme, že otázka Balkánu je pro NATO velmi důležitá v kontextu konfrontace s Ruskem.

 

V severoatlantické alianci vedou v patrnosti slova Winstona Churchilla, srovnání Balkánu s „měkkým břichem krokodýla“. V souladu s tímto konceptem NATO považuje poloostrov za svou Achillovu patu, jako „díru“ ve svém bezpečnostním systému.

 

Pravoslavné vyznání významné části obyvatel regionu, jeho proruské sympatie a tradičně silná pozice Moskvy v těchto zemích posilují tento názor.

 

Prozápadní politika srbského a makedonského vedení, na úkor národních zájmů a tradičních hodnot, v těchto zemích vyvolala politické krize, které nejen donutily Vučiče a Zaeva k manévrování, vyhýbat se přímému kurzu, ale mohly by vést i ke změně režimu v Bělehradě a Skopje. Jak můžeme vidět, dnes se Alexander Vučič musí veřejně vzdát svých snah o sbližování se, žádná z bývalých zemí socialistického tábora se nepřipojila k EU, aniž by se předtím stala členem NATO (Severní Makedonie se v březnu 2020 stala řádným členem aliance).

 

Před několika lety stejný Vučič prohlásil, že jedinou obranou Srbů je NATO. Předpokládám, že myslel obranou před albánskými militanty.

 

Při rozvinutí této myšlenky může být „kosovská armáda“ s výrazným diverzně-teroristickým zabarvením, kultivovaná v táboře Bondsteel, dobře využívána jako pastýř, který povede balkánské ovce do stáda NATO.

 

Vzhledem k albánsko-kosovským specifickým podmínkám se však tento pastýř bude více podobat vlku.

Což mimochodem může být použito nejen pro záležitosti Balkánu.

 

Albánská mafie kontroluje v zemích staré Evropy velkou část obchodu s drogami, prostitucí a černý trh se zbraněmi. Je úzce spjata se separatistickými strukturami Kosova.  A mnozí bojovníci UÇK se později stali autoritami kriminálního podsvětí. Takže sabotéři trénovaní Američany na základně Bondsteel, s pomocí kanálů albánské mafie, mohou v případě potřeby Evropskou unií poměrně významně otřásat.

 

Právě tato možnost využití tohoto kontingentu je příčinou, že Američané drží základnu v režimu utajení.

Pokec24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář