Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký senátor „nevyloučí“ jaderný útok proti Rusku

8. 12. 2021

Americký senátor „nevyloučí“ jaderný útok proti Rusku

8. 12. 2021 josh-xy  

Republikánský senátor za Mississippi Roger Wicker poskytl znepokojivý rozhovor pro Fox News, kde se zmínil o možnosti pozemního nasazení a jaderného úderu proti Rusku, pokud by se USA zapojily do konfliktu o Ukrajinu.

„Nevylučoval bych vojenskou akci. Myslím, že začínáme dělat chybu, když stahujeme opce ze stolu, takže doufám, že si prezident tuto opci ponechá na stole,“  řekl Wicker o potenciálním sporu s Ruskem v úterý Neilu Cavutovi z Fox News.

Na otázku, jaké vojenské akce proti Rusku to bude zahrnovat, Wicker řekl, že by to mohlo znamenat, „že se postavíme s našimi loděmi v Černém moři a započneme ničení  ruské vojenské bojeschopnosti“.

„Nevylučoval bych americké jednotky na zemi,“ prohlásil senátor a dodal, že USA by také neměly „vylučovat první použití jaderné akce“ proti Rusku.

Nemyslíme si, že se to stane, ale jsou určité věci při vyjednávání, pokud budete tvrdý, které nesundáte ze stolu, a tak si myslím, že by měl prezident říci, že je na stole všechno.

Připomínky proutěný obdrželi široce rozšířené odmítání s kritici volají je „šílený“ a „krvežíznivý.“

Jon Wolfsthal – který sloužil jako zvláštní poradce Joea Bidena pro jadernou bezpečnost a jako vrchní ředitel pro kontrolu zbrojení a nešíření v Radě národní bezpečnosti USA –  označil  Wickerova slova za  „nebezpečná a nezodpovědná“.

Republikánský kongresman z Illinois Adam Kinzinger však podpořil Wickerovu výzvu, aby byly na stole všechny karty.

„Rusko postupuje, dokud nenarazí na cihlovou zeď. Můžeme být cihlovou zdí, nebo se můžeme stáhnout ze Sudet a doufat, že nemá v úmyslu znovu vybudovat CELÝ Sovětský svaz. Historie se opakuje, ale my vždy popíráme, že se to děje,“ prohlásil Kinzinger.

Před úterním videohovorem ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentem Joem Bidenem Bidenova administrativa opakovaně obvinila Moskvu z údajného plánování invaze na Ukrajinu, což Kreml odmítl jako „falešné zprávy“.

„Stále ještě nevěří, že prezident Putin učinil rozhodnutí,“ k „dalšímu invazi“ Ukrajina, poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan řekl novinářům po jednání, ale zdůraznil, že to, co „President Biden dnes udělal, bylo vyložení velmi jasných důsledků“, kdyby se Putin k tomu rozhodl.

pokec24.cz