Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký prezident bude zvolen 14. prosince

10. 11. 2020

Americký prezident bude zvolen 14. prosince

Jelikož mnozí z vás nechápou neobvyklý americký volební systém pro prezidentský úřad, dovolte mi to zde vysvětlit, píše von Freeman na blogu Schall und Rauch.

10. listopadu 2020 - 06:20

 

Začíná to tím, že Američané odevzdají svůj hlas v prezidentských volbách, NEVOLÍ přímo prezidenta, což je známé jako „lidové hlasování“, ale nepřímo prostřednictvím zástupců.

Volby 3. listopadu nebyly posledními volbami a veškeré řeči o tom, kdo vyhrál a prohrál, jsou nesmyslné, jen první krok při rozhodování o tom, kdo se přestěhuje do Bílého domu.

 

Prezidenta a viceprezidenta nezvolí voliči, ani jednostranná a lživá mainstreamová média, takzvaní političtí experti a komentátoři, ale „volební vysoká škola“, kterou tvoří 538 voličů které zveřejní 50 států a federální okres," upozorňuje von Freeman.

 

Mapa ukazuje, kolik voličů má každý stát.

 

Každý stát má tolik voličů, kolik má zástupců v obou komorách Kongresu dohromady. Voliči jsou voleni prostou většinou každé čtyři roky voliči v každém státě. Například Hillary Clintonová je volební kandidátkou na stát New York.

Kdokoli získá většinu hlasů ve státě v „lidovém hlasování“, získá všechny voliče státu. Z hlediska Ameriky jako celku rozhodující není to, který kandidát získá nejvíce hlasů, ale nejvíce voličů.

 

Členové volební vysoké školy v každém státě hlasují až 14. prosince. Setkávají se v hlavním městě svého státu a hlasují. To znamená, že prezident a viceprezident jsou voleni až poté.

 

Rozhodnutí voličů obecně odpovídá volebnímu výsledku v každém státě. Ne všechny státy však požadují, aby hlasy voličů odrážely výsledek „lidového hlasování“.

 

Ve 24 státech si voliči mohou zvolit kandidáta, aby mohli hlasovat proti vůli voličů. Ve 26 státech a ve Washingtonu, D.C. voliči jsou však ze zákona povinni hlasovat pouze pro daného kandidáta.

Jak to dnes vypadá na základě hlasů pro volitele, 290 pro Bidena a 214 pro Trumpa, Joe Biden bude zvolen prezidentem a Kamala Harrisová bude viceprezidentkou 14. prosince.

Volitelé z 24 států se však také mohli rozhodnout jinak a hlasovat pro Trumpa a Pence, pokud se například domnívají, že v jejich státě došlo k volebnímu podvodu.

Trump to navíc musí prokázat do 14. prosince a může otočit počet voličů ve svůj prospěch. Je to možné, ale je nepravděpodobné, že to zvládne.

Poté musí předseda Senátu a archivář obdržet osvědčení o výsledcích voleb v každém státě nejpozději do 23. prosince.

Oficiální výsledky hlasování budou zaslány nově zvolenému Kongresu, který se sejde 6. ledna 2021 a oznámí výsledky. To znamená, že bude oficiálně oznámeno až v Novém roce, a po inauguraci se stane 20. ledna 2021 novým prezidentem a viceprezidentem.

„Vezměme tedy na vědomí, že do 14. prosince se všechno může lišit od toho, co dnes oznamuje mainstream," končí příspěvek von Freeman.

(rp,prvnizpravy.cz,schallundrauch, foto:arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář