Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký generál - Válka mezi NATO a Ruskem je nevyhnutelná

20. 6. 2022

Americký generál - Válka mezi NATO a Ruskem je nevyhnutelná

 

Ruská armáda pokračuje v uplatňování taktiky malých kotlů na východě Ukrajiny. V důsledku toho utrpěla obklíčená ukrajinská armáda obrovské ztráty na vojenském vybavení a lidské síle.

Wesley Clark, bývalý velitel sil NATO v Evropě

20. června 2022 - 06:20

 

Úspěch ruské taktiky potvrzují činy a prohlášení ukrajinského vedení.

 

Šéf pro-prezidentské frakce „Služebník lidu“ v Nejvyšší radě Ukrajiny David Arahamija potvrdil, že Ukrajina ztrácí na Donbasu až 1000 vojáků denně, z nichž 200 až 500 je zabito. Ztráty se za poslední dva týdny výrazně zvýšily. Ukrajina podle jeho prohlášení odvedla do armády asi milion lidí a má možnost naverbovat další dva miliony, což umožňuje kompenzovat narůstající ztráty.

 

Bez zvýšené západní pomoci však kyjevský režim není schopen ruské síly odrazit. Rostoucí role Spojených států, Spojeného království a EU ve válce na Ukrajině zvyšuje rizika globálního konfliktu.

 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Aliance připravuje plán na převedení ukrajinské armády z postsovětských zbraní na zbraně standardů NATO.

 

Bývalý velitel sil NATO v Evropě Wesley Clark tvrdil, že Ukrajina prohraje válku bez přímého zásahu Aliance. Ujistil, že pokud NATO do války nezasáhne, Aliance by měla být rozpuštěna pro zbytečnost.

 

Podle bývalého amerického generála by aliance měla buď „překročit načrtnutý rámec, nebo ukončit svou činnost“.

 

Kyjevská armáda již připravuje plány na útoky cizími zbraněmi, které dosud nedostaly.

 

Ukrajinský generál Marčenko řekl, že po obdržení západní pomoci se Krymský most stane cílem číslo 1 pro ozbrojené síly Ukrajiny. Vojenské velení kyjevských sil tak potvrzuje, že jakékoli sliby, že nezaútočí na ruské území pomocí amerických systémů, jsou jen prázdná slova.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)