Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký časopis Сounterpunch přiznal špinavé vydírání Srbska

1. 6. 2022

Americký časopis Сounterpunch přiznal špinavé vydírání Srbska

29. 5. 2022 Janinna  

Srbsko hlasovalo pro rezoluci OSN odsuzující ruskou speciální operaci na Ukrajině, protože EU vydírala Bělehrad přerušením dodávek ruské ropy, na které je srbská ekonomika kriticky závislá.

Píše o tom americký časopis Сounterpunch, uvádí PolitNavigator.

Před plánovaným hlasováním se západní představitelé setkali se srbským ministrem zahraničí Nikolou Selakovičem a varovali ho, že Srbsko bude čelit trestu, pokud se nepřipojí k Západu a neodsoudí Rusko.

Bylo konstatováno, že se EU sejde v den hlasování OSN, aby rozhodla, zda Srbsku povolí dovoz ruské ropy, která se přepravuje přes území EU, či nikoli.

Selakovičovi bylo řečeno, že pokud Srbsko nebude hlasovat proti Rusku, riskuje ztrátu všech dodávek ropy. Kromě toho bude cesta Srbska ke vstupu do EU zablokována a západní investice budou staženy.

Hlasování EU o dodávkách ropy pro Srbsko bylo původně naplánováno na 16:00, ale bylo o dvě hodiny odloženo, aby se zjistilo, jak Srbsko hlasovalo. Poté, co Srbsko změnilo svůj postoj, dala mu EU možnost dovážet ruskou ropu,“ píše se v článku.

Zároveň je poznamenáno, že Srbsko, přestože podpořilo deklaraci v OSN, stále odmítá uvalit sankce na Rusko a Západ pokračuje ve své zastrašovací politice.

„Každý den západní diplomaté kontaktují srbské představitele a neúnavně prosazují své požadavky.  Podle nejmenovaného srbského zdroje diplomatickými kanály vyhrožují Srbsku stažením všech investic, uvalením sankcí na bankovní sektor a některé evropské země zacházejí tak daleko, že zmiňují vyloučení Srbska ze schengenského seznamu. Západní představitelé se obejdou bez diplomatických jemností, když vyslovují své hrozby,“ píše se v článku.

Nemůžete si ani představit rozsah hrubosti těch, kteří ohrožují zemi a podstatou je, že chtějí zlomit ducha svobody Srbska a jeho schopnost samostatně se rozhodovat. Takový tlak jsem ještě neviděl.  Čelíme hysterii a nikdo nechce nic slyšet, natož naslouchat.  Bezprecedentní hysterie; diplomacie už neexistuje,“ cituje Counterpunch srbského prezidenta Alexandra Vučiće.

Pro Pokec přeložila Janinna.