Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký admirál - Biden by měl rychle dostat Rusy k jednacímu stolu

10. 10. 2022

Americký admirál - Biden by měl rychle dostat Rusy k jednacímu stolu

Redakce

10. 10. 2022

 02:22 / 03:07

 

Bývalý předseda sboru náčelníků štábů USA vyzval, aby všechny strany začaly vážně pokračovat v jednáních. (Foto: Twitter / ABC News)

 

Admirál Mike Mullen působil jako nejvyšší americký vojenský velitel v období Bushovy a Obamovy administrativy.

 

Ve víkendovém rozhovoru v pořadu „This Week“ televize ABC se vyjádřil k nedávným výrokům prezidenta Joe Bidena o jaderném „Armagedonu“, v nichž americký prezident tvrdil, že Vladimir Putin „nežertuje“ o možném použití jaderných zbraní na Ukrajině.

 

Mullen uvedl, že si myslí, že Washington musí rychle „ustoupit“ od takových maximalistických výrazů, zejména když se hovoří o jaderné válce:

 

    „Jazyk prezidenta Bidena – jsme zhruba na vrcholu jazykové škály, chcete-li. A myslím si, že od toho musíme trochu ustoupit a udělat vše, co je v našich silách, abychom se pokusili zasednout k jednacímu stolu a tuto věc vyřešit,“ řekl Mullen spolukomentátorce pořadu „This Week“ Martě Raddatzové.

 

Mullen pokračoval při dotazu na Bidenovo tvrzení, že „od Kennedyho a kubánské krize jsme nečelili vyhlídce na Armageddon“, vysvětlením, že dosažení bodu, kdy lze dosáhnout jednání, by mělo zůstat hlavním řídícím cílem politiky.

 

Moderátorka pořadu Raddatzová se admirála Mullena zeptala: „Jak si myslíte, že si [Putin] zachová tvář, když nepřijde k jednacímu stolu? Pokud Ukrajina nedokáže nic vymyslet?“ A bývalý vrchní velitel odpověděl následovně:

 

    Podle Mullena bude nakonec klíčová diplomacie a mezinárodní tlak na Ukrajinu i Rusko. „Musí to skončit a s tím jsou obvykle spojena jednání,“ řekl. „Čím dříve, tím lépe, pokud jde o mě.“

 

    Putin je „docela dobře zahnán do kouta , řekl Mullen. A případné použití taktických jaderných zbraní by mohlo ruskému prezidentovi způsobit problémy doma: „Všechny větry vanou zpět na Rusko, takže by musel svým způsobem kontaminovat svou vlastní zemi.“

 

    Při předpovědi možného úderu Mullen uvedl, že Putin „by si mohl vybrat symbolický cíl. Mohl by si například vybrat rodné město [ukrajinského prezidenta Volodymyra] Zelenského“.

 

Přišlo e-poštou