Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americko-centrický systém skončil. Svět čeká druhá Jalta

27. 4. 2022

Americko-centrický systém skončil. Svět čeká druhá Jalta

27. 4. 2022 Janinna   

Politologové podle agentury DEITA.RU předpovídají globální přerozdělení sfér vlivu.

Podle expertů Institutu mezinárodních politických a ekonomických strategií (Russtrat) je nyní proces nového přerozdělení světa v plném proudu a nevyhnutelně přijde okamžik, kdy si všichni účastníci budou muset sednout ke stolu a domluvit se. Ale dokud se tak nestane, všichni budou zoufale bojovat o udržení a zlepšení svých pozic. 

Ukrajinská krize vyvolala řetězovou reakci globálních transformací. 

„Svět Pax Americana, který se začal formovat na konci 19. století a zformoval se mezi lety 1944 a 1973 (Bretton Woods a Jamajská konference), byl silně a hluboce otřesen. Tento svět je dnes na vrcholu svých sil,“ říkají analytici institutu. 

Tento svět už nedokáže ovládat a kontrolovat vzdálené hranice, spiknutí se stávají běžnými záležitostmi a ani opěvovaná ekonomická expanze již neplní svou funkci. Dochází ke krizi americké měkké síly. 

„Třetí svět“ nabírá na síle a reálných obrysech. Čína a Rusko se stanou jeho vůdci a proces zahajuje Moskva. Putin se nebál vyzvat Ameriku na Ukrajině a to je vnímáno jako jasná porážka Spojených států. Odpovědí Spojených států jsou sankce bezprecedentní ve své závažnosti, ale ty nejsou schopny zadržet přirozené historické procesy, říkají odborníci. 

„Úspěch ruské vojenské operace na Ukrajině znamená začátek největšího procesu globálního přerozdělování sfér vlivu ve světě za posledních 200 let,“ píší experti Russtratu. 

Vzhledem k tomu, že Rusko se v té či oné podobě účastnilo všech hlavních geopolitických procesů – je to právě Rusko, kdo se stane klíčovým hráčem v nové historii, poznamenávají analytici. 

Vasilij Kučin