Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americká válečná loď vplula do čínských výsostných vod

20. 1. 2022

Americká válečná loď vplula do čínských výsostných vod

 

Přes varování čínského vojenského velení ohledně posádky USS Benfold narušila loď amerického námořnictva hranici čínského námořního prostoru a vstoupila do teritoriálních vod Číny. Narušení státní hranice ČLR bylo krátkodobé, ale americký raketový torpédoborec se nadále nachází v blízkosti hranic ČLR a připravuje se na opakování narušení. V tomto ohledu letectvo PLA zvedlo k nebi stíhačky a loď námořnictva PLA postupovala, aby vetřelce zadržela.

 

Podle některých zpráv činila invaze amerického raketového torpédoborce USS Benfold hluboko do teritoriálních vod Číny asi tři námořní míle. Posádka americké válečné lodi vyzbrojené řízenými střelami Tomahawk přitom s přihlédnutím k údajům publikace Sina Military zcela ignorovala varování jak před přibližováním se k hranicím ČLR, tak před narušováním čínských výsostných vod. V době, kdy čínská válečná letadla dorazila do oblasti, americká válečná loď již opustila teritoriální vody ČLR, ale v tuto chvíli je torpédoborec bedlivě sledován.

 

Spojené státy se zatím k incidentu nevyjádřily, ale na pozadí napjatých vztahů mezi Pekingem a Washingtonem by to mohlo vyústit ve velmi vážné problémy pro celý region.

Подробнее на: https://avia.pro/…aya