Jdi na obsah Jdi na menu
 


Američané pošlou do Evropy další stíhačky, lodě a vojáky

29. 6. 2022

Američané pošlou do Evropy další stíhačky, lodě a vojáky

Dnes 11:1, 29.6.2022 – Madrid • Aktualizováno 11:41

Petr Jemelka, Novinky, ČTK

 

Americký prezident Joe Biden ve středu oznámil, že Spojené státy kvůli ruské invazi na Ukrajinu posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě.

 

Generální tajemní NATO Jens Stoltenberg a španělský premiér Pedro Sánchez. Foto: Susana Vera, Reuters

Posílení přítomnosti v Evropě bude podle Bidena spočívat ve vyslání dvou letek nejmodernějších stíhaček F-35 do Británie, zvýšení počtu torpédoborců ve španělských přístavech ze čtyř na šest a vytvoření nového armádního velitelství v Polsku.

Posílit se má také americká přítomnost v Rumunsku, a to dodatečnou brigádou o síle 5000 vojáků, a rovněž v Pobaltí, Německu a Itálii.

Odpověď na všechny hrozby

Šéf Bílého domu vyslání dalších sil na starý kontinent oznámil ve středu v Madridu, kde právě probíhá summit Severoatlantické aliance. Tento krok má podle Bidena přispět k tomu, aby aliance byla schopna „odpovědět na hrozby přicházející ze všech směrů a ve všech oblastech: na zemi, ve vzduchu a na moři”.

NATO je v současnosti více zapotřebí jako nikdy dříve, zdůraznil šéf Bílého domu.

Kromě posílení americké vojenské přítomnosti v Evropě už se podařilo předjednat také rozšíření samotné aliance. Švédsku a Finsku se v úterý podařilo zohlednit turecké výhrady a Ankara tak souhlasila, že už vstupu severských zemí do NATO nebude bránit.

Biden ve středu v té souvislosti upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin by si přál „finlandizaci” Evropy ve smyslu posunu evropských zemí k neutralitě, ale místo toho se dočkal posílení NATO v Evropě, a to i o tradičně neutrální Finsko a Švédsko.