Jdi na obsah Jdi na menu
 


Američané opustili biolaboratoř v Almatě

22. 6. 2020

Američané opustili biolaboratoř v Almatě

7.června 2020

 

Biolaboratoře placené Pentagonem jsou na území několika států a jsou postrachem jejich obyvatel. V postsovětském prostoru se nacházejí na Ukrajině, v Gruzii, Arménii a Kazachstánu. Prezident Kazachstánu Tokajev neočekávaně oznámil, že američtí specialisté biolaboratoř v Almatě opouštějí.

 

Ruské ministerstvo zahraničí si nejednou přálo navštívit biolaboratoře v bývalých sovětských republikách, umístěné vždy u ruských hranic a představující potenciální nebezpečí. Ruský ministr zahraničí Lavrov k tomu před dvěma lety řekl: „V souvislosti s těmito laboratořemi naše speciální služby i vědci zbystřili pozornost. Nevylučují, že to následně může být použito proti nám. V Západní Evropě je nebudují.“ Komentoval tak  přání ruských odborníků navštívit laboratoře placené Pentagonem. Ujišťování zemí, ve kterých laboratoře fungují, že slouží výhradně pro zdraví místních obyvatel, neobstojí. Pentagon nepracuje jako světová ozdravovna, ale jako válečný nástroj.

 

Laboratoř v Almatě, v níž pracovali američtí odborníci, byla umístěna v bývalém protimorovém ústavu. Spojené státy do jeho modernizace vložily 108 až 130 milionů dolarů. Oficiálně se tam pracovníci zabývali biologickou bezpečností, ač při otevření v roce 2016 se mluvilo o tom, že se tam budou skladovat vzorky obzvláště nebezpečných infekcí, které se budou studovat.

 

Oficiální název laboratoře je Kazašské vědecké centrum karanténních a zoonotických infekcí Masguta Ajkimbajeva.

 

Prezident Tokajev řekl: „Pracovali jsme v oboru biologické bezpečnosti na bázi bývalého protimorového institutu v Almatě. Nyní v souvislosti s vypršením smlouvy referenční laboratoř Američané opustili a pracují tam jen kazašští odborníci na účet našeho rozpočtu.“ Podle jeho slov je nyní Kazachstán připraven k maximální spolupráci s ruskými specialisty.

 

Pozn. překl.: Informaci je zajímavé srovnat s článkem Biologické zbraně USA a lež kazašského ministerstva zahraničních věcí přeloženým Irenou.

 

Převzato z Fondsk.ru

outsidermedia.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář