Jdi na obsah Jdi na menu
 


Američané o akci Prigožina věděli od počátku týdne?

25. 6. 2023

Američané o akci Prigožina věděli od počátku týdne?

25.6.2023 10:19

Americká CNN v sobotu uvedla, že představitelé amerických tajných služeb se domnívali, že Jevgenij Prigožin už dlouhou dobu plánuje vážnou výzvu ruskému vojenskému vedení. Nebylo ale jasné, jaký bude konečný cíl. Představitelé zpravodajských služeb informovali již počátkem týdne představitele Kongresu o pohybu a hromadění vybavení skupiny Wagner.

Nejen američtí zpravodajští činitelé viděli známky toho, že Prigožin se na takový krok připravuje, včetně hromadění zbraní a munice. Úředník citovaný CNN uvedl, že Prigožinova tvrzení o nedostatku munice pro operace na Ukrajině jsou záměrným podvodem, který má pomoci položit základy pro potenciální vojenskou výzvu ruskému vedení.

Zdroj obeznámený s rozhovorem uvedl, že „vše se stalo velmi rychle“ a bylo těžké říci, jak vážně měl Prigožin v úmyslu ohrozit ruskou armádu a kam odvede své vojáky.  Americké představitele prý překvapila rychlost, s jakou se situace v pátek večer vyvíjela a eskalovala do soboty, což způsobilo, že zrušili plánované mezinárodní cesty a svolali mimořádné schůzky napříč vládou.

V pátek šéf žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin řekl, že jednotky pravidelné ruské armády zaútočily na ležení Wagnerovců, což mělo za následek četné oběti. Uvedl, že má v úmyslu „obnovit spravedlnost“ v ozbrojených silách a vyzval k tomu, aby se proti němu nikdo nestavěl.

Vladimir Putin v sobotu ráno apeloval na síly   Wagnerovců: "Apeluji na ty, kteří byli dohnáni k provokaci a vojenské vzpouře," řekl. Putin a dodal: „Potřebujeme jednotu, konsolidaci a odpovědnost. Jakýkoli vnitřní nepokoj je pro nás jako národ smrtelnou hrozbou pro naši státnost; je to rána pro Rusko, pro náš lid a naše akce na obranu naší vlasti. Taková hrozba se setká se silnou reakcí."

Na slova ruského prezidenta reagoval šéf Wagner Group Jevgenij Prigožin. „Pokud jde o zradu vlasti, prezident se hluboce mýlí. Jsme patrioti naší vlasti, bojovali jsme a bojujeme, všichni bojovníci Wagner PMC. A nikdo se nevzdá na příkaz prezidenta, FSB nebo kohokoli jiného, protože nechceme, aby země žila v korupci, lžích a byrokracii,“ řekl.

Vzbouřenecká akce však ještě v sobotu po jednání běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka skončila a vzbouřenci se vrací na výchozí pozice. Sám Prigožin odjede do Běloruska.

Jan Urbach

vasevec.info