Jdi na obsah Jdi na menu
 


Američané chtějí modernizovat obranu NATO na účet Polska

9. 3. 2021

Američané chtějí modernizovat obranu NATO na účet Polska

Alexandr Staver

1. března 2021

V obraně země není možno experimentovat a slevovat s poukazováním na hloupost protivníka. Hloupí protivníci z principu nejsou. Dělají chyby a my je do nich tlačíme. Jenže druhá strana dělá totéž.

Svéráznou odpovědí na zprávy o výsledcích vojenských cvičení „Zima 20“ v Polsku a o starších plánech NATO k Rusku je článek amerického analytika, novináře a sloupkaře z The National Interest Johna Rossomanda.

Rusko jednoduše NATO roztrhá

Po rozboru cvičení Zima 20 dochází Rossomando k závěru, že NATO nemá ve skutečných bojových akcích v Pobaltí a v Polsku šance. Píše, že Rusko jednoduše NATO roztrhá. U polské armády připomíná přítomnost dosud jen plánovaných letounů páté generace F-35, systémů protiraketové obrany Patriot a raketových systémů se střelbou salvami HIMARS. Znamená to, že síly, které má Polsko k dispozici, nemohou dlouho odolávat ruským a běloruským vojskům. „V případě války ruská a běloruská armáda zabere území NATO podél hranic a takto roztrhnou síly aliance na polovinu. To rozdělí logistické uzly spojující Polsko s Litvou.“

Závěr amerického novináře se dal čekat.

Polsko začne bez odkladu nakupovat v USA nejmodernější zbraně a maximálně u sebe zvyšovat přítomnost amerických vojáků. Jednoduše řečeno, objednávat za peníze evropského státu výrobky amerického vojenského průmyslu.

Docela komicky působí seznam ruských zbraní, které by musela  polská armáda v nejbližší době překonat. Rusko posílilo a modernizovalo Západní vojenský okruh, v němž jsou „soustředěny nejkompetentnější vojenské útvary“ země, vybavené moderními tanky T-90 a T72B3M, obrněnými transportéry  BTR-82 a BMP-3, stejně jako složitými systémy protivzdušné obrany, mezi nimiž jsou i protiletadlové komplexy Tunguzka, Pancir-S1 a S-400.

Vojenský analytik je skutečně znechucen, že NATO, které převyšuje Rusko v počtech skoro ve všech položkách, od osob, až po hospodářskou sílu států aliance, není ve skutečnosti připraveno vést na východě válku.

Je potřeba ihned všechno změnit, jinak…

Samozřejmě, že po vyjmenování všech „ničemností“ Ruska k Západu musel autor poukázat na cesty , kterými by se měli ubírat generálové NATO, aby mohli vhodně bránit evropskou civilizaci před východními barbary. Nejprve doporučil změnit koncepci války s Ruskem. Nebude se válka klasicky vyhlašovat, nebudou se připravovat jednotky k ofenzívě a nedojde k soustředění skladů s municí a pohonnými hmotami na hranicích a nebudou ani další opatření. NATO musí udeřit nečekaně. „Současně na zemi, na moři i ve vzduchu, v kosmu i v kybernetickém prostoru.“ Patřičně a od prvních hodin musí být vyřazeny objekty jaderných sil, nejschopnější vojenské bojové složky, systémy obrany, energetické objekty, komunikace, vojenské a státní řízení, systémy průzkumu a bojového řízení.

Problém je jen jeden a tím je ruská protivzdušná a protiraketová obrana. Nikdo nevyřadil z nebezpečných směrů nejpropracovanější komplexy elektronického boje. Ke všemu nebudou na nebi bojovat kluci na předpotopních letadlech, ale bojoví piloti nejméně tak zdatní jako ti západní.

Podobně působivě se jeví další rada amerického novináře. Je nezbytné obnovit zásobovací linky z doby studené války. Určitá neznalost politického zeměpisu z té doby se dá Američanovi odpustit. Není Varšavská smlouva, to znamená, že nikdy nebyla.

Zde není jasné, jaké prostředky jsou Evropanům doporučovány k praktickému obnovení válečné infrastruktury.

Krátké závěry

Američtí i evropští analytici udivují svojí vírou, že příští válka, pokud bude, bude pokračováním druhé světové války. Hlavní boje budou vedeny především na ruském území. Území USA zůstane nedotčené. Evropa Rusko rozbije svými silami. Atd.

Ještě více zaráží nechuť číst válečnou doktrínu protivníka. Je s podivem, že většina analýz je založena  na tom, že Rusko nezahájí boje dříve, než bude napadeno jeho území. Ale v ruské doktríně taková možnost je. V případě reálného nebezpečí pro Rusko bude jeho úder první. Navíc může Rusko při reálném nebezpečí pro zemi  zaútočit jadernými zbraněmi v rámci preventivních opatření.

V ruské doktríně je zakotven i přechod od politiky potlačování k politice zastrašování. A že má Rusko zbraně, které jsou zárukou opravdového poškození území USA a kterékoliv další země, pravděpodobní protivníci Ruska také vědí. Před válkou nebudou žádná území chráněná. Ani jedna země nebude mít zajištěný týl. Současná koncepce i jen lokální války hovoří o povinnosti zničit nejen vojenské síly, ale i vojenský průmysl a infrastrukturu.

Je s podivem, že členové aliance nechápou jednoduché skutečnosti. Válečné řečnění, zbrojní závody, posuny NATO na východ, všechno to znamená odvetnou reakci z opačné strany. A jakákoliv chyba systému, lidský faktor i provokace mohou naší planetě způsobit ne toliko zničení a smrt určitého počtu lidí, ale i zmizení celých států a národů.

Převzato z Topwar.ru

outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář