Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alexandr Solženicyn – ruský vlastenec

21. 10. 2020

Alexandr Solženicyn – ruský vlastenec

Jistě si asi, byť ne mnozí, vzpomínáte, jak před nedlouhou dobou někteří naši politici četli v kostele na pokračování z díla A. Solženicyna, světoznámého odpůrce sovětského režimu. Oblíbeným spisovatelem se stal již v počátkem 60.let minulého století, kdy vyšla jeho kniha „Jeden den Ivana Děnisoviče“. Prožitky A. Solženicyna byly bezesporu velmi silné. Přesto mu však v srdci zůstala vřelá a silná láska k Rusku, která jej přivedla z pohodlného amerického exilu zpět do  znovutrpící a krvácející vlasti.

Od té doby jezdil po Rusku, mluvil s lidmi, žil jeho bolestmi, kritizoval tehdejší ruský režim a jeho přední činitele. Psal a mluvil pravdu dříve a činil tak až do nedávné smrti. Rozdíl je však viditelný. Do pádu sovětského režimu, a snad i nějaký rok poté, byl často citován v západních médiích. Poté jeho kritika již nevyvolávala zdaleka tak velkou publicitu. Spíše naopak. Byl peskován a různé nelichotivé přívlastky se na něj jen hrnuly.

Srovnáme-li osudy A. Solženicyna s našimi disidenty, můžeme zjistit, že byly zcela rozdílné. Nikdo z nich zřejmě neměl za sebou to, co musel prožít A. Solženicy. Spíše můžeme konstatovat, že do konce 60. let byli často členy, či dokonce funkcionáři vládnoucí strany. V 70. letech již sice jako příslušníci protirežimní opozice mluvili o českých zájmech, o rovnosti všech a zvláště pak naléhali na zahájení diskuse se státními a stranickými orgány.  Když přišli k moci, změnili se. Sami se stali základem nových vládnoucích struktur. Zapomněli na to, co hlásali. Shlíželi a dosud shlíží s hradních a sněmovních výšin na lid v podhradí. Diskusi na řadu zvlášť politicky významných témat s většinou občanů zásadně odmítají, včetně té o americké radarové základně v ČR. Někteří z nás si dokonce kladou otázku, zda nesplácejí dluhy svým dřívějším mecenášům i obětováním části českých státních a národních zájmů.  

Ano, naši bývalí disidenti by se mohli u A. Solženicyna, který  jako důstojník sovětské armády  bojoval proti nacismu, přežil gulag i vyhnanství, nucený exil, učit především lásce k vlasti, morálním a duchovním hodnotám. Své učitele čeští disidenti, ke škodě nás všech, však vidí jinde a také jinam se nás snaží vést. Proto další díla A. Solženicyna se  již zřejmě nebudou u nás  číst ani v kostelech. Širší veřejnosti mají zůstat spíše neznámá. Proto jsme se rozhodli, že z knihy A. Solženicyna „Rusko v troskách“, která vyšla v Ruské federaci  r. 1998 a u nás na podzim 1999, vám, vážení čtenáři, přineseme některé ukázky. Jistě vám pomohou udělat si obrázek o  jelcinovském Rusku, zachvacovaném již tehdy nejen globalizačními procesy.

Před svou smrtí měl A. Solženicyn štěstí vidět, jak jeho milované Rusko vstává z trosek  a jak hledá a nachází samo sebe, jak se opět postupně stává svrchovaným státem. Do tohoto procesu vložil Solženicyn i svůj nezanedbatelný příspěvek

.Dr. O. Tuleškov, Praha, březen 2001

Poznámka: Výňatky z knihy A. Solženicyna vyšly v brožurce, jíž vydalo  Křesťanskosociální hnutí ve spolupráci s OR Klubu českého pohraničí v Praze 10 jako svou 252. publikaci určenou pro vnitřní potřeby vlasteneckých organizací. Vydání první, Praha, březen  2001, vydání druhé, Praha, srpen 2008.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář