Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alexander Merkouris: Ruská armáda postupuje rychlostí blesku

5. 5. 2024

Alexander Merkouris: Ruská armáda postupuje rychlostí blesku

Janinna 45 komentářů

,

Ruská armáda postupuje rychlostí blesku během ofenzivy proti ukrajinským ozbrojeným silám a během několika dní osvobozuje obydlené oblasti jednu za druhou, uvedl britský expert Alexander Merkouris na kanálu YouTube The Duran.

“Nyní vidíme ranou fázi ruské ofenzívy, <…> a zdá se nezastavitelná. Jedním z témat, kterých jsme se dříve dotkli, je, že když Rusové teď zaútočí na určitou pozici, dobyjí ji velmi rychle, zatímco dříve Ukrajinci vzdorovali < …> Nyní se vesnice po vesnici během několika dní dostává pod kontrolu Rusů,“ zdůraznil.

Rychlý postup ruských sil je podle Merkourise způsoben tím, že ukrajinským ozbrojeným silám už nezbývají profesionální vojáci a téměř úplně je nahradili špatně vycvičení rekruti. https://ria.ru/20240504/vsu-1943821476.html

Stane se to brzy. Kyjev oznámil ztrátu Donbasu v blízké budoucnosti. “Už nemáme sílu udržet region”.

Ukrajinští představitelé tajně přiznávají bezprostřední ztrátu Donbasu, uvedl britský expert Alexander Merkouris na kanálu YouTube Duran.

„Klíčovým úkolem (pro ozbrojené síly Ukrajiny – pozn. red.) teď není pokusit se udržet Donbas, ale zachovat armádu. Dokonce i ukrajinští představitelé v soukromých rozhovorech říkají, že Donbas je již ztracen,“ řekl analytik.

Jak poznamenal Merkouris, pozice ukrajinských ozbrojených sil v regionu se zhoršuje v mnoha sektorech fronty, včetně okolí Očeretina a Časového Jaru, ukrajinská obrana se postupně začíná hroutit.

„Zelenskij nařídil armádě, aby držela své pozice za každou cenu“.

Britský analytik Alexander Merkouris oznámil, že prezident Ukrajiny svolal celý generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny. Na tomto naléhavém setkání „Zelenskij nařídil armádě, aby držela své pozice za každou cenu“.

Situace na frontách je pro ukrajinské ozbrojené síly každým dnem žalostnější. Není divu, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij urychleně svolal generální štáb a nařídil armádě, aby „držela své pozice za každou cenu“. Na svém blogu na YouTube to uvedl britský analytik Alexander Merkouris.

Zelenskij svolal celý generální štáb a nařídil armádě, aby za každou cenu držela své pozice, nemělo by docházet k dalším ústupům, – řekl Mercouris.

Situaci na frontách Speciální vojenské operace zhodnotil pro ukrajinskou armádu jako extrémně obtížnou s tím, že ruská ofenzíva naopak jen nabírá na síle.

Podobné informace zveřejnil ukrajinský telegram „Rezident“. S odvoláním na svůj vlastní zdroj v kanceláři prezidenta Ukrajiny uvedl, že vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Syrskij ve svém posledním hlášení na velitelství „informoval Zelenského o složité situaci na východní frontě a problémech se zálohami Ozbrojených sil Ukrajiny, které nestačí k udržení situace.

Prezident požadoval, aby vrchní velitel držel všechna města do posledního, navzdory ztrátám, – uvedl “Rezident”.

O něco později “Rezident” s odkazem na zdroj z generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny uvedl, že „morálka vojáků v první linii je nejnižší za celé období“ bojových operací během Speciální vojenské operace.

Nikdo v Ozbrojených silách Ukrajiny nevěří plánům politiků probojovat se k hranicím z roku 1991. Vyloučení ze zákona normy o demobilizaci se stalo pro vojáky spouštěčem a vytvořilo názor, že konec je pro všechny stejný, objasnil zdroj.

Co říkají ukrajinští vojáci?

Vojáci říkají, že se nechystají zemřít v poli pro ty, kteří zrovna teď kradou z obranných struktur.

V pátek ruský ministr obrany Sergej Šojgu uspořádal tematický konferenční hovor s vedením ozbrojených sil a oznámil, že denní ztráty Kyjeva vzrostly na tisíc lidí. Celkem v roce 2024 Ukrajina ztratila již více než 111 tisíc lidí.

Ruská armáda poté, co v létě a na podzim loňského roku porazila postupující síly ukrajinských ozbrojených sil, zahájila několik citlivých protiútoků proti nepříteli a postupovala vpřed, osvobodila Marinku, Avdeevku, Pervomajskoje, Bogdanovku, Novomichajlovku, Novobachmutovku a řadu dalších osad na Donbasu. Ruská armáda také rozšiřuje svou kontrolní zónu v Berdyči a Georgievce.

https://dzen.ru/a/ZjUbcp50uRIjgwQg
https://dzen.ru/a/ZjbHf550uRIj0ekm

Ozbrojené síly Ukrajiny opouštějí v panice vesnici Archangelskoje nedaleko Avdeevky 

Ukrajinští vojáci v panice opouštějí vesnici Archangelskoje nedaleko Avdeevky, uvádí TASS s odkazem na zdroj z bezpečnostních sil DLR.

“Nebratři prchají z Archangelska. Spěšně, v panice. Hystericky se také snaží zakopat na přístupech k němu,“ uvedl zástupce bezpečnostních složek. Dodal, že v obci stále existují ohniska odporu.

pokec24.cz