Jdi na obsah Jdi na menu
 


Al Jazeera - Nebezpečí hladomoru v Gaze

26. 12. 2023

Al Jazeera - Nebezpečí hladomoru v Gaze

26.12.2023 10:33

Od začátku října izraelské útoky v pásmu Gazy poškodily místní pekárny a sklady potravin a také silnice používané k přepravě humanitární pomoci. Totální izraelská blokáda Pásma také omezila přístup k dovozu potravin, vody a paliva. Podle zprávy Integrované fázové klasifikace potravinové bezpečnosti (IPC) více než 90 procent z 2,3 milionu obyvatel Gazy čelí vysoké míře nedostatku potravin, uvedla aljazeera.com.

IPC, který měří riziko hladomoru, také ve čtvrtek uvedl, že 2,08 milionu obyvatel Gazy čelí „vážné potravinové nejistotě“, která se v klasifikaci organizace kvalifikuje jako stupeň rizika tři nebo vyšší. IPC rozlišuje pět fází akutního nedostatku potravin, od nedostatku (první fáze) po humanitární katastrofu (pátá fáze). Třetí fáze je již považována za krizovou a alarmující.

„Akutní“ potravinová nejistota je krátkodobý jev a obvykle je výsledkem atypických nebo člověkem způsobených šoků, ve srovnání s „chronickou“ potravinovou nejistotou, která je dlouhodobá a vyplývá ze strukturálních ekonomických podmínek. Zpráva podporovaná OSN odhaduje, že mezi prosincem a únorem bude celé obyvatelstvo Pásma Gazy ve třetí nebo vyšší fázi.

Pokud současné nepřátelství a omezená pomoc budou pokračovat, může Gaza čelit hladomoru do začátku února. Podle definice IPC hlad nastane, když se alespoň 20 procent populace v oblasti nachází v páté fázi akutní potravinové nejistoty, zdůraznila Al Jazeera.

Strávit den bez jídla se v palestinské exklávě stalo normou. Na začátku prosince Světový potravinový program (WFP) oznámil, že devět z 10 lidí v pásmu Gazy nedostávalo po delší dobu jídlo. Zvýšené riziko jsou ohroženy nutričně ohroženými skupinami, jako jsou těhotné ženy. Dětské výživy a mléka je nedostatek. Dokonce i příprava jídel vyžaduje hledání alternativ k plynu pro vaření a kromě použití palivového dřeva a lepenky bylo nejméně 13 procent vysídlených lidí nuceno spalovat pevný odpad, říká WFP.

Hladomor se také rychle zhoršil od konce krátkého příměří na začátku prosince. Pouhých 12 dní poté, co skončila, WFP zjistil, že nejméně polovina dotázaných vnitřně vysídlených osob zná někoho, kdo se uchýlil k pojídání syrového masa. Omezený je také přístup k vodě – každý člověk užije méně než dva litry vody denně, což je podle WFP mnohem méně než 15 litrů potřebných pro normální fungování.

Od 7. října, od začátku současné války, se počet nákladních vozů s potravinami vjíždějících do Gazy dramaticky snížil. Během dvou měsíců války dorazilo do Gazy pouze 1 249 nákladních aut s potravinovou pomocí, informoval WFP 6. prosince. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí také uvedl, že během prvních 70 dnů války se do regionu dostalo pouze 10 procent potřebných potravin.

WFP doporučil, aby do pásma Gazy denně vjíždělo alespoň 100 nákladních aut převážejících pouze jídlo a vodu. Nicméně po většinu období od začátku války byl i celkový počet nákladních aut vjíždějících do exklávy nižší. Agentura také poznamenala, že poškozené silnice poblíž přechodu Rafáh na hranici s Egyptem – kam se v současnosti rozděluje pomoc – nejsou schopny tento tranzit pojmout, informuje aljazeera.com.

vasevec.cz