Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuálně z Minsku - Ve městě probíhá protestní akce žen

29. 8. 2020

Aktuálně z Minsku - Ve městě probíhá protestní akce žen

© Sputnik / Evgeniy Odinokov

Svět

17:33 29.08.2020Získat krátkou URL

Téma:

Prezidentské volby v Bělorusku a reakce na ně (55)

3026

 

V běloruském hlavním městě probíhá další protestní akce. Ženy se sešly na opoziční shromáždění na náměstí Vítězství v Minsku, uvádí korespondent RIA Novosti.

Účastnice protestů nejprve obsadily chodníky pro chodce na několika stranách náměstí Vítězství a začaly skandovat hesla. Zároveň z jedné postranní ulice na náměstí vyšlo asi 10 lidí, kteří nesli červenozelenou vlajku (oficiální vlajka Běloruska), oranžovočernou vlajku (v barvě svatojiřské stuhy) a také ruskou trikolóru.

Na místo shromáždění přijely policejní vozy a policejní auta bez SPZ, z nichž vystoupila pořádková policie. Žádají dav, aby se rozešel, protestující ale aktivně nerozptylují, uvedl zpravodaj RIA Novosti.

Akce se podle korespondenta účastní asi 1000 lidí. Výpočet byl proveden na základě plochy obsazené lidmi během akce, s přihlédnutím k ukazateli průměrné kapacity pro jeden metr čtvereční.

Účastníci, většinou dívky, demonstrují na podporu obětí násilného rozptýlení shromáždění a proti výsledkům prezidentských voleb v Bělorusku, v nichž podle oficiálních údajů Ústřední volební komise republiky zvítězil Alexandr Lukašenko.

Dříve tisková služba metra informovala, že jsou kvůli zajištění bezpečnosti uzavřeny čtyři centrální stanice metra v Minsku.

Protesty v Bělorusku

V Bělorusku začaly masivní opoziční protesty 9. srpna po prezidentských volbách, v nichž zvítězil Lukašenko, který podle údajů Ústřední volební komise získal 80,1 % hlasů. V prvních dnech byly akce potlačovány bezpečnostními silami, které proti demonstrantům, kteří s výsledky nesouhlasili, použily slzný plyn, vodní děla, zábleskové granáty, gumové projektily. Poté bezpečnostní orgány přestaly rozhánět mítinky a používat sílu. Podle oficiálních údajů bylo v prvních dnech zadrženo více než 6,7 tisíc lidí. Jak uvádí běloruské ministerstvo vnitra, během nepokojů byly zraněny stovky lidí, včetně více než 120 policistů.

Úřady nahlásily úmrtí tří protestujících. Oficiální mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) uvedla, že běloruské ministerstvo vnitra potvrdilo úmrtí čtyř lidí v důsledku zranění během protestů. Běloruské ministerstvo vnitra však prohlásilo, že takové informace nepotvrdilo.

https://cz.sputniknews.com/svet/2020082912447601-aktualne-z-minsku-ve-meste-probiha-protestni-akce-zen/

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář