Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktéři germanizace českého národa nedopadli dobře

14. 12. 2023
Aktéři germanizace českého nedopadli dobře
 
Pamětní spis Neuratha a Franka o germanizaci, vystěhování a likvidaci českého národa
byl projednán i na nejvyšší říšské úrovni. Začátkem října 1940 Hitler rozhodl, že ke germanizaci prostoru Čech a Moravy se musí přikročit. Přípravná fáze germanizace byla dovršena příchodem R. Hendricha do funkce zastupujícího říšské protektora v září 1941.
Uvedení aktéři neskončili dobře. Neurath byl odsouzen v Norimberku k trestu smrti a popraven.
K.H. Frank, jeden z předních vůdců henleinovské Sudetendeutsche Partei, poslanec čs. parlamentu v době první republiky, který tak naléhavě požadoval stále větší práva pro své soukmenovce, působil ve funkci SS-gruppenführera. Po okupaci zastával funkci státního tajemníka Úřadu říšského protektora. V srpnu 1943 byl jmenován do funkce německého státního ministra pro Protektorát Čechy a Morava. Frank se stal jedním z krvavých katů českého národa. Byl i jedním z hybatelů germanizace českého národa. Za své zločinecké skutky byl odsouzen k trestu smrti a v Praze popraven.
Masový vrah R. Heydrich po svém příjezdu do Prahy v roce 1941 vyhlásil stanné právo. Trvalo od 28. září 1941 do 20. ledna 1942. V jeho průběhu bylo popraveno až 500 českých vlastenců a 4000 – 6000 osob bylo postiženo jiným způsobem, např. posláno do koncentračních táborů. Jeho nejznámější obětí byl generál Eliáš, tehdy zastávající funkci předsedy protektorátní vlády. Pro spolupráci s čs.odbojem byl generál Eliáš zatčen, vyšetřován, odsouzen k smrti a 19.6. 1942 byl na Kobyliské střelnici popraven.
R. Heydrich byl, vedle Himmlera, nejvýznamnějším a nejznámějším represivním nacistickým činitelem, který měl na rukou krev přemnohých odpůrců Německa. 27.5.1942 byl při útoků našich parašutistů těžce raněn. Za několik dní poté i zemřel. 18. června zahynuli v pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje Jozef Gabčík a Jan Kubiš, oba parašutisté, kteří provedli útok na R. Hendricha, a dalších pět výsadkářů Adolf Opálka, Josef Valčík, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc.
Odboj připravil na tento den i odvoz parašutistů pohřebním voze z kostela. Přijeli však již v době, kdy celé okolí kostela bylo uzavřeno a probíhaly boje mezi parašutisty a esesáky.
Akce Antropoid skončila nejen pro naše výsadkáře, ale i pro řadu odbojářů, kteří přispěli ke zdaru akce, jejich smrtí. Němci popravovali v některých případech celé jejich rodiny. Čurda, který byl jedním z výsadkářů, zradil své kolegy gestapu a tím vydal do rukou katů i mnoho dalších životů. Čurda pak pracoval pro gestapo jako agent provokatér. Po válce Čurda byl odsouzen a popraven.
Adolf Hitler definitivně rozhodl o germanizaci Čech a Moravy. Svůj život ukončil v Berlíně i se svou družkou sebevraždou, když již jednotky Rudé armády dobývaly budovu Říšského kancléřství.
Plán germanizovat a či jinak zlikvidovat náš národ uvedeným zločincům nevyšel. Byl totiž vázán na vítězství Německa. To společnými silami spojenci porazili. Náš národ byl zachráněn před Němci plánovanou genocidu. Československá republika byla obnovena. Proto i dnes, nebo zvláště současnosti, bychom neměli zapomenout na vše, co pro nás spojenci udělali, aby český národ mohl i dále žít. Jsme již většinou potomci těch, co spojenci zachránili. A jsme si toho vědomi. Jsme vděčni Sovětům, Američanům, Britům, Francouzům, Rumunům Polákům a v neposlední řadě i našim zahraničním vojáků, příslušníkům domácího odboje, a to bez ohledu na politickou příslušnost. Hluboce děkujeme všem, kteří v tomto boji položili své životy, abychom my mohli žít. Čest jejich památce!
Dr. O. Tuleškov