Jdi na obsah Jdi na menu
 


A zase ty prezidentské volby v USA… II.

14. 1. 2021

A zase ty prezidentské volby v USA… II.

BY: IRENA 

ON: 14. 1. 2021 

IN: AKTUALITYZE ZAHRANIČÍ 

https://kob-forum.eu/aktuality/a-zase-ty-prezidentske-volby-v-usa-ii

 

Zde se Jakov Kedmi vyjadřuje k možnosti rozpoutat válku na 6. prioritě, ovšem zcela opomíjí možnosti vedení konfliktů na vyšších prioritách:

Podle slov odborníka USA spějí k největší vnitřní konfrontaci od dob občanské války. Politické, sociální a ekonomické rozpory uvnitř USA jsou dnes bezprecedentní a hlavní problém Kedmi nevidí v Donaldovi Trumpovi, Nancy Pelosiové a dalších politicích, které nazývá jen symptomem dávno nazrávajících potíží.

Přitom ve Washingtonu jsou sotva schopni vyřešit vnitřní americké problémy „malou vítěznou válkou“, jak to nejednou praktikovali v předchozích desetiletích. Kedmi má za to, že současná válka jakéhokoliv rozsahu je krajně nákladná a finanční problémy USA začaly mít již před pandemií. Dnes Federální rezervní systém s potížemi bojuje s výzvami vyvolanými koronavirem a nová válka by mohla znamenat zhroucení celého finančního systému.

Druhou příčinou, díky které nejsou USA schopny začít válku, je obnovený strategický potenciál Ruska. Kedmi poukazuje na to, že připravenost RF zaútočit na reálná centra přijímání rozhodnutí, znamená nebezpečí pro samotný Washington v jakémkoliv hybridním konfliktu. Všechny zóny zájmů Spojených států (Východní Evropa, Latinská Amerika, Blízký Východ) budou při tomto rozložení sil jednoduše vymazány.

V takové situaci nemáte dost sil začít válku. S kým? Dnes USA s nikým nemohou začít válku. Američtí vojáci vědí, že Ukrajina – to je válka s Ruskem. Sýrie – to je také válka s Ruskem. Venezuela – válka s Ruskem. Nemohou dnes začít novou válku, protože tu je Rusko. V dnešní situaci už by balkánská varianta (Jugoslávie) nebyla možná.“

Dříve odborník prohlásil, že Rusko v uplynulém roce s konečnou platností upevnilo svoji převahu nad USA. Podle Kedmiho slov díky hypersonickým zbraním, jaké má nyní Rusko, mohou USA a jejich spojenci tak akorát pronášet agresivní prohlášení, ale nemohou si dovolit začít s reálnými provokacemi proti Moskvě, neboť ruský protiúder by zaručeně předešel americký hlavní útok.

http://voicesevas.ru/news/56582-kedmi-rasskazal-kak-rossiya-lishila-ssha-vozmozhnosti-reshat-problemy-voynoy.html

A zde je vidět, jak se ohlasy boje v USA promítají například v Rusku:

První oběť liberální dikatury

Andrej Illarionov, bývalý poradce Vladimira Putina, se stal možná první obětí liberální diktatury mezi ruskými opozičníky. V každém případě tou nejviditelnější. A jen proto, že si dovolil vyjádřit svůj názor, aniž by mu ho schválili šéfové. Ostatní se kolébají s linií strany jako tráva ve větru.

Jeho kolektivní šéfstvo – to je Cato Institute, kde již určitou dobu pracuje. Tato instituce libertarináského zaměření v poslední době poskytuje útočiště mnohým ruským opozičníkům kritizujícím Rusko obecně a Putina jmenovitě. Platí jim mzdu za analytiku a prognózy – prostě za obvyklou užitečnou práci, která je vlastní mnohým americkým think tankům. Rozumí se, že užitečnou pro USA

Andrej Illarionov očividně nepochopil pravidla hry, které známe dokonce i tady v Rusku. Hlavním pravidlem je: Nikdy nekritizuj USA. A to on nejen porušil, ale přímo vyzývavě hodil za hlavu ve svém článku Podpálení Reichstagu – 2021 v Živém časopisu ze dne 8. ledna. Napsal, co si myslí o útoku na Kapitol.

Podle jeho mínění, není dosud jasné, kdo vyhrál v prezidentských volbách 3. listopadu 2020. Americký soudní systém není objektivní ani nestranný. Občané uplatnili své právo na petici, demonstraci a protesty, aniž by narušili ústavu. Dnes klíčové politické a právní instituce rozvrací vedení demokratické strany USA a snaží se ve státě ustanovit svou monopolní nadvládu.

No zkrátka, napovídal tam toho na několik elektrických křesel.

Článek je to dost rozsáhlý, koho to zajímá, může si přečíst, s jakou zběsilostí Andrej Illarionov kouše ruku, která ho krmí. Podle mne není až tak naivní, jako spíš nečekal, že si v Catonově institutu všimnou publikace ve vzdáleném Živém časopise. On se přece snažil vypadat objektivní před námi, Rusy.

(https://aillarionov.livejournal.com/1215661.html)

Jenže si všimli a pověděli o svých dojmech novinám Politico.

„Vedení Catonova institutu kategoricky odmítá tvrzení pana Illarionova v jeho publikaci,“ informovala zástupkyně Catonova institutu Corie Whalen. „Tato otázka je projednávána vyšším vedením i s panem Illarionovem. Násilné porušení ústavních procesů je nepřípustné a musí být bezpodmínečně odmítnuto. Vláda davu není cestou ke svobodě.“ (Povídejte to lidem na Majdanu 
  <div class=  

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář