Jdi na obsah Jdi na menu
 


900 dnů blokády Lenigradu Němci byla genocida

18. 3. 2024

900 dnů blokády Lenigradu Němci byla genocida

 

18.3.2024 16:46

Rusko požaduje, aby Německo oficiálně uznalo blokádu Leningradu během II. světové války jako akt genocidy. Ministerstvo zahraničí Ruské federace zaslalo do Berlína příslušnou nótu.

V dokumentu se uvádí, že Rusko se seznámilo s prohlášením Německa ze dne 27. ledna 2024 u příležitosti 80. výročí zrušení obléhání Leningradu. Potvrzuje historickou odpovědnost Německa za jeden z nejstrašnějších zločinů proti lidskosti spáchaných nacistickým režimem na národech Sovětského svazu.

Jak připomíná ruské ministerstvo zahraničí, Moskva považuje blokádu Leningradu a další brutální zvěrstva III.  říše na území SSSR za akty genocidy národů Sovětského svazu. „Ruská strana si všímá rozporuplné povahy přístupu německé strany k otázce oficiálního uznání zločinů proti lidskosti spáchaných Německem v minulosti jako genocidy,“ zdůrazňuje ministerstvo.

Ruské velvyslanectví v Německu poznamenalo, že německá strana poté, co uznala své zločiny během éry kolonialismu za akt genocidy, stále tak neučinila v souvislosti s blokádou Leningradu a dalšími zločiny proti národům SSSR.  Ruská strana trvá na oficiálním uznání těchto zvěrstev III.  říše za genocidu německou stranou.

Jak zdůraznil ruský prezident Vladimir Putin, blokáda Leningradu nacisty byla  z hlediska krutosti a cynismu bezprecedentní . Zdůraznil, že  jde o genocidu  a její hodnocení musí být neotřesitelné.

 Jana Putzlacher

vasevec.cz

 

Foto: Německá blokáda Lenigradu od září 1941 do ledna 1944 trvala téměř 900 dnů