Jdi na obsah Jdi na menu
 


69 procent českých občanů si přeje rychlé ukončení války na Ukrajině

23. 2. 2024

69 procent českých občanů si přeje rychlé ukončení války na Ukrajině

 Podle průzkumu agentury Stem si 69% českých občanů přeje rychlé ukončení konfliktu na Ukrajině, a to i za cenu určitých územních ztrát ukrajinského území ve prospěch Ruska.

 

„Co pro to dělají „naše špičky“?  Vytvořili a chtějí realizovat plán vyzbrojení Ukrajiny municí. Říká se, že hlas lidu je hlasem Božím. Ignorují ho. Demokracie sem a tam. Mají ji plná ústa. Za demokracii se budou i rvát, jak tvrdí. Ve skutečnosti pan P. Fiala se nyní účastní „válečného summitu“ v Paříži, jehož cílem je vyzbrojit Ukrajinu municí. Přestože český lid, který je jediným zdrojem státní moci, vyžaduje většinově ukončení války a mír. Lid, jak je vidět, jim může vlézt třeba i na záda. Lidé mír chtějí, ale dostanou větší válku."

ČNL

    Fiala jede do Paříže na válečný summit. Jde o český plán vyzbrojit Ukrajinu

Tereza Šídlová

 

Foto: Julie Douxe, ČTK

Premiér Fiala bude o svém plánu vyzbrojit Ukrajinu municí ze zemí mimo EU jednat v Elysejském paláci.

15:20

Česká republika v Evropě vede iniciativu usilující o shromáždění 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) na munici pro Ukrajinu, napsal v pátek deník Financial Times.

Článek

Český projekt munice pro Ukrajinu dostává „světové“ obrysy. Podle informací Seznam Zpráv se o něm bude jednat přímo v Elysejském paláci už toto pondělí. Francouzský prezident Emmanuel Macron bude hostit summit věnovaný Ukrajině a pozvánku dostal i český premiér Petr Fiala (ODS). Schůzky se dále mají zúčastnit zástupci velmocí, podle diplomatických zdrojů se čeká účast německého kancléře Olafa Scholze či někoho ze špiček USA.

Prestižní britský deník The Financial Times v pátek popsal detaily české iniciativy, jejímž cílem je nakoupit dělostřeleckou munici ze zemí mimo Evropskou unii. Česká vláda má mít, laicky řečeno, přehled o volném střelivu v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Nyní se pro nákup shánějí „sponzoři“.

Premiér Fiala měl podle informací Seznam Zpráv s projektem na pomoc Ukrajině, která si v těchto dnech připomíná druhé výročí začátku ruské invaze, seznámit evropské politické špičky na unijním summitu začátkem února. O minulém víkendu pak o tomto plánu veřejně promluvil prezident Petr Pavel, a to na mnichovské bezpečnostní konferenci.

Kontext

Česká republika našla v zahraničí zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by mohla Ukrajině dodat v řádu týdnů, pokud s partnery v USA, Německu, ve Švédsku a dalších zemích zajistí financování. V sobotu to v debatě na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil český prezident Petr Pavel.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-fiala-jede-do-parize-na-valecny-summit-jde-o-cesky-plan-vyzbrojit-ukrajinu-246498#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.c